Napi hírmix: kiakadt a külügy a székely zászló miatt, szabadnapot kérnek a szülinaposoknak, sokkolóval hadonászik a közegészségügyes

Ez sem volt egy átlagos kedd, az biztos. Összefoglaltuk az izgalmasabb pillanatait.

Hirdetés

A nap konfliktusa: székely zászlós bejegyzésen akadt ki a román külügy 

Hát nem akárhogyan indult ez a hét, az szent! Már a hétfő sem volt kutyafüle, de a kedd hozott egy román-magyar diplomáciai összekoccanást is, hogy senki ne unatkozzon. Szóval az történt, hogy a bukaresti külügyminisztériumnál testületileg kiakadtak, miután Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke egy Facebook-bejegyzésben a székely zászló szabad használatát szorgalmazta Romániában.

A fotóval ellátott bejegyzésben Németh Zsolt úgy fogalmaz, „a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén! Hajrá székelyek! Hajrá Erdély!”

Ennyi kellett Bogdan Aurescu külügyminiszternek, aki azonnal be is kérette a magyar nagykövetet. Mi több, a külügyminisztériumban azonnal összedobtak egy közleményt is, melyben ki van jelentve, hogy „Romániában márpedig nem létezik olyan nevű területi közigazgatási egység, hogy Székelyföld, így nem jogosult saját jelkép használatára”.

A nap törvénytervezete: szabadnapot a szülinaposoknak!

Folytassuk egy sokkal kedvesebb hírrel. Daniel Fenechiuról, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátoráról egy ideje tudjuk, hogy néha szereti megünnepelni az életet. Talán emlékeznek, amikor a nagy pandémia közepette a politikus egy késő esti online-ülésén előkapott egy láthatóan már félig kiürült konyakosüveget, aztán pár nappal később ismét internetsztár lett, miután élő egyenesben koppant le a szeme egy tévéműsorban, s el is szundított volna rendesen, ha a műsorvezető nem szólítja meg.

Na de senki ne kuncogjon tovább Fenechiu úron, mert a héten egy olyan gyönyörű tervezetet nyújtott be a parlamentben, hogy azóta is tiszteljük, becsüljük, dudáljuk, szirénázzuk! A javaslat szerint valamennyi munkavállaló fizetett szabadnapban részesülne a születésnapján, s ezzel az indoklás szerint hatékonyabban lehetne motiválni az alkalmazottakat. Hát nincs igaza?

Hirdetés

Ennél talán csak az lenne jobb – tennék hozzá halkan –, ha a tervezetbe belekerülne, az ünnepelt igény szerint másnapra is kérhessen egy szabadnapot, hogy kipihenje a szülinapi buli fáradalmait…

A nap közalkalmazottja: az elektromos sokkolóval hadonászó közegészségügyis

Na de az sem volt gyenge, amit az Arad megyei közegészségügyi hatóság (DSP) gazdasági igazgatója, Pénzes Gyula leművelt ma reggel az irodájában. Az Aradon.ro egy videót is közzétett arról, amint a szabadságolásból visszatért igazgató úr egy önvédelmi sprayt és egy elektromos sokkolót szorongatva veszekszik Constantin Cătanával – a humánerőforrás-iroda főnökével –, majd a vita hevében ki is próbálja a sokkolót a kollégája karján.

Nem világos, hogy Pénzes pontosan ki és mi ellen próbált védekezni az intézmény falai közt, az viszont a felvétel alapján hamar kiderült, hogy az igazgató úr sürgősen pipázni akart, majd egy adott ponton meg is jegyzi, hogy ott „más is szokott dohányozni”. Igen, a közegészségügyi hatóság irodáiban. A szituációt a rendőrség is komolyan vette, a helyszínelés után ugyanis Pénzes Gyulát megkínálták egy bűnvádi eljárással bántalmazás és veszélyes tárgyak jogtalan használata miatt. Sokkoló, nem?

Hirdetés