Napi hírmix: bezárnak a demokrácia-központok, alpolgármestert vitt el az Interpol, robotokkal hadakozik egy honatya

Csütörtökön is volt mozgás a hírhorizonton. Csokorba szedtük a nap fontosabb történéseit.

Hirdetés

A nap szomorú híre: bezárnak a demokrácia-központok

Forráshiány miatt március folyamán bezárnak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett demokrácia-központok, ahol közel tizenhárom év alatt több mint 270 ezer erdélyi magyarnak segítettek a könnyített honosítási eljárás révén a magyar állampolgárság megszerzésében.

Az EMNT csütörtöki közleménye szerint az ügyfelektől átvett iratcsomókat és az ügyintézéseket a hátralévő időben – és a lehetőségek függvényében – a demokrácia-központok munkatársai végigviszik, aztán felfüggesztik a tevékenységet. A magyar állam által finanszírozott demokrácia-központokban több tízezer érdeklődőnek segítettek a magyar útlevél kérelmezésében, az anyakönyvezésben és a magyar állampolgársághoz kötődő támogatások megszerzésében is, de a magyarországi választásokat megelőző regisztrációval és a levélszavazatok begyűjtésével is foglalkoztak.

A nap lebukása: elvitte az Interpol a liberálisok egyik alpolgármesterét

Nagyon szépen építgette politikai karrierjét kicsiben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott Dorin Racu, aki 2020 óta a Krassó-Szörény megyei Varadia község alpolgármestere, az Interpol azonban véget vetett a 39 éves úriember karrierjének.

Mint kiderült, Racu évek óta nemzetközi körözés alatt áll, miután több egy bűnbanda tagjaként több száz személyt vert át az Amerikai Egyesült Államokban – internetes és telefonos csalásokról van szó –, az okozott kár értéke az egymillió dollárt is meghaladja. 2014 nyarán le is tartóztatták, és többek közt pénzmosással, személyazonosság-lopással és lopott javak birtoklásával is megvádolták. Igen ám, csak hősünk megszökött, és hazautazott, itthon pedig új életet kezdett, csak hát a nemzetközi rendőrség a múlt pénteken fülön csípte.

A nap becsületes közszolgája: unatkozott a munkahelyén, felmondott a Szatmár megyei tanács egyik alkalmazottja

Ilyennel sem találkozunk minden nap: felmondott a munkahelyén a Szatmár megyei tanács egyik alkalmazottja, mert öt hónapja semmit nem kellett dolgoznia, gyakorlatilag fölöslegesen járt be a hivatalba. Ciprian Tișeát tavaly augusztusban alkalmazták tanácsadóként Oliviu Buzgău alelnök irodájába, de ezek szerint azóta sem igényelték a tanácsait, de havonta hazavihette a 6500 lejes fizetését.

Tișea viszont úgy döntött, nem heherészik tovább két kávéfőzés között a kollégákkal, és úgy érezte, becsületesebb lenne lelépni. Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke nem kívánta kommentálni az ügyet a Presasm.ro portálnak, mint mondta, nincs honnan tudnia, hogy az alelnökök tanácsadói milyen feladatköröket kapnak.

A nap brékingje: hadat üzent a robotoknak egy parlamenti képviselő

Hirdetés

Míg a fél világ mostanában a ChatGPT nevű szöveggenerátor chatbotszoftverről beszél, Gabriel Avrămescut, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselőjét egy ideje az idegesíti, hogy egyes ügyfélszolgálatoknál robot válaszol, ha az emberfia betelefonál, hogy választ kapjon a kérdéseire, vagy megoldást találjon egy problémára.

Avrămescu amiatt akadt ki, hogy a minap betelefonált a bankjához, aztán előre rögzített üzenetek és nyomógombos opciók végeláthatatlan sora fogadta, majd 30 perccel később tudott kapcsolatba lépni a tényleges ügyintézővel. A politikus azt tervezi, hogy benyújt egy törvénytervezetet, amely kiiktatná a robotokat a kommunikációból, hogy a türelmetlen betelefonáló azonnal kapcsolatba léphessen egy ügyintéző emberi lénnyel.

 

Hirdetés