Napi hírmix: a nagyváradi meztelen futó, a kolozsvári nagyromán taxis…

… az aradi Švejk, no meg egy „kis” csúszópénz. Hogy mik vannak...

Hirdetés

Úgy tűnik, valóban itt a tavasz: szemmel láthatólag robban a befőttként eltett energia kis hazánk polgáraiban. Na de vegyük sorra:

A nagyváradi meztelen futó

Igazán érdekes videó került fel a Facebook-ra a csütörtöki szent napon. Nagyváradon történt, hogy egy autós olyat látott, amit nálunkfelé ritkábban szokott a furikázó ember. Egy polgár lazán kocogott az utcán. De mi ebben a pláne? Komoly politikusok is kocognak. Nagyon helyes! Igen ám, de ez a polgár anyaszült meztelenül végezte a testedzést. A rezignáltabbak erre is legyinthetnek: tele van a világ meztelen futókkal… Jó, de itt, az erdélyi végeken azért nem mindennapi látvány. Reméljük, tényleg testgyakorlást végzett és nem valami komoly problémája adódott a polgárnak.

Ami még jó hír, legalábbis a videó alapján (legalábbis Nagyváradon): már nincs olyan hideg.

A kolozsvári nagyon nagyromán taxis

Egy magyar hölgy közölt a minap neheztelő bejegyzést a Facebook-on, miszerint egy taxisofőr nem volt hajlandó őt elvinni A-ból B-be. Ez már önmagában is furcsa, hiszen elvileg a taxisok az utasok pénzéből vásárolnak be a boltban, például. Az indok viszont enyhén szólva meredek volt: a faszomba, nem szállítok bozgorajkákat, mondta a bősz sofőr a kárvallott hölgy szerint.

A kolozsvári bíró, Emil Boc dicséretére legyen mondva, irtó hamar reagált az ügyre. Csütörtökön már arról beszélt, hogy a minősíthetetlenül viselkedő sofőrt 500 lejre bírságolták. Kicsit még habosította a dolgot mondván, hogy igen, a tolerancia fontos, de ilyen esetekben nem lehetünk toleránsak. Ugyanakkor arra is figyelmeztette az utazóközönséget: nem szabad elítélni minden taxist egyetlen vétkes miatt. Ezzel messzemenően egyetértünk.

Az aradi Švejk

Aki nem olvasta még a Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban című könyvet, Jaroslav Hašek halhatatlan regényét, az tegye meg, ha ráér. Aki viszont nem ér rá, kaphat belőle egy kis ízelítőt az alábbi eset alapján. Az egyik aradi katonai egységben történt, még 2002 nyarán, hogy jött a parancs, menni kell, mégpedig a lőtérre ki. Egy páncélos kétéltű egység is nekivágott az útnak, csak hát a jármű útközben lerobbant. Előfordul az ilyesmi a világ legjobb hadseregeiben is. Mit lehetett tenni: a legénységet hazaküldték mondván, hogy másnap megismétlik majd a gyakorlatot. Parancs!

Hirdetés

Másnap azonban az egyik katona nem jelentkezett szolgálatra. Nyilván hívogatni kezdték telefonon, egy idő után el is érték s mondták neki, mi a parancs, azonnal tessék megjelenni az egységben. Mire a katona egészen furcsát válaszolt: Megpróbálom! Na, ilyet is ritkán hallani a hadseregben.

Persze, lett belőle ribillió, vizsgálat, katonai törvényszék. Az aradi Švejk nyilván távozott a seregtől, ám a parancsmegtagadás bűncselekménynek számít, és a temesvári taláros testület éppen most ítélte el emberünket három hónap szabadságvesztésre. Persze, az ítélet ellen fellebbezni lehet. És feltehetően a derék ex-katona ezúttal nem azt fogja mondani, hogy: Megpróbálom!

Egy „kis” csúszópénz

Jól megy dolguk a bűnügyi rendőröknek. Főleg, ha a fizetés mellé keresnek egy kis „mellékest” is. Például csúszópénzből. Ezt tette az a derék közeg is, aki egy (másik) jómadár után nyomozott, mégpedig adócsalás és sikkasztás gyanúja alapján. A két jómadár egy adott pillanatban (még a tavaly decemberben) összedugta a fejét és megegyezett: ha az adócsaló-sikkasztó illető ad a nyomozónak egy kis jattot – pontosabban 300 000 eurót (!) –, akkor ő ügyesen elintézi, ne sújtsa a törvény szigora olyan nagyon a másik jómadarat. Sőt, az ügyben eljáró ügyésszel is elbeszélget, mert na, így megy ez, és akkor kötnek egy jó kis alkut, aztán mindenki jól jár.

Igen ám, de a DNA is benézett az ablakon. És elkapta a jattoló nyomozót. Szépen fülön csípték, 24 órára lecsukták, aztán csütörtökön kérték a bíróságtól a 30 napos előzetes letartóztatás elrendelését. Ezúttal nem jött össze a biznisz.

Hirdetés