Napelemes otthonról álmodik? Pár óra alatt felszerelik a paneleket, de a hálózatra hónapokba telhet rácsatlakozni

A hiba az áramelosztó cégeknél van: nincs annyi alkalmazottjuk és felszerelésük, mint amennyire a nagy érdeklődés miatt szükség lenne.

Hirdetés

A jelenlegi energiahelyzet közepette különösen vonzó energiatakarékos módszer lehet a nap energiájának felhasználásával fedezni otthonunk árelemlátását, nem árt azonban tudni, hogy noha a napelemek paneljeit pár óra alatt felszerelik, akár fél évet is várni kell az áramelosztó rendszerre való rácsatlakozásra.

A nagy érdeklődés nem véletlen a Környezetvédelmi Alap fotovoltaikus zöld ház programja iránt sem: ennek révén lehetőség van a beruházás 90 százalékára támogatást szerezni, az engedélyezett telepítőcégeknek csak a különbözetet kell kifizetni. A napelemek ugyanakkor nem csak a saját felhasználásra szánt árammennyiséget állítják elő, hanem képesek átadni a többletet az országos energetikai hálózatnak, ezzel gyarapítva az úgynevezett termelő-fogyasztók számát az országban.

Tavaly 12 ezer termelő-fogyasztót tartottak számon Romániában, ennyien termelnek tehát több áramot, mint amennyit fogyasztanak. A hatóságok becslése szerint év végéig elérhetjük a 30 ezret.

A programon kívül is pörög a napelemes biznisz, ez azonban nem jelenti azt, hogy aki önerőből telepíti a paneleket, gyorsabban fog rácsatlakozni az áramelosztó rendszerre. Az egyik hírcsatornán bemutatott példa szerint egy nő még februárban 30 ezer lejből szereltetett fel napelemeket a házára, azt gondolván, ezzel gyorsít a termelő-fogyasztóvá válás menetén. A 12 panel felszerelése pár órába telt, de azóta is kihasználatlanul állnak, mert fél év alatt nem jutott el hozzá senki az áramelosztó cégtől. Mindössze egy mérőórát kellene elhelyezni, hogy a rendszer regisztrálja a termelés és a fogyasztás mértékét.

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke, Nagy-Bege Zoltán szerint egyes cégeknél a felszerelés hiányzik, másoknál nincs elég alkalmazott, vagy megbízhatatlan alvállalkozóknak passzolják le a feladatot. Több mint kétszáz panasz érkezett hozzájuk, az ANRE annyit tehet, hogy megbünteti a bepanaszolt céget.

Hirdetés