Nahát: több mint hat évre ítélték a Kolozs megyei önkormányzat volt elnökét, de két év után már ki is engedték

Horia Uioreanuval kegyesek voltak a bírák.

Hirdetés

A körülményekhez képest szerencsésen és olcsón megúszta a Kolozs megyei önkormányzat volt elnöke, Horia Uioreanu a korrupciós ügyét: bár 2018 elején hat év négy hónap szabadságvesztésre ítélték, máris feltételesen szabadlábra helyezték.

A nagybányai bíróság ítélete értelmében azonban a volt elnök a büntetés leteltéig megfigyelés alatt marad, rendszeresen jelentkeznie kell a hatóságoknál, értesítenie kell őket, ha megváltozik a lakcíme, a munkahelye, illetve ha öt napnál hosszabb időre elutazik.

Uioreanu elmondta: csütörtökön engedték ki a nagybányai börtönből, és estére haza is érkezett.

Mint megírtuk, Uioreanut 2018 január végén ítélte el a kolozsvári táblabíróság vesztegetés elfogadása, okirat-hamisítás és pénzmosás kísérlete miatt.

Utóbbi vádpontot pénzmosásban való bűnsegédletről módosították a végül az ítéletben szereplő tételre.

Az ítélet így enyhébb, 2016-ban ugyanis alapfokon hat és fél évre ítélték Uioreanut.

A volt elnököt még 2014-ben vették őrizetbe a vele együtt három év nyolc hónap szabadságvesztésre ítélt Ioan Bene és a három évre börtönbe küldött Vasile Pogăcean üzletemberekkel együtt. 2015 óta hatósági felügyelet alatt álltak.

Az ügyészségi közlemény szerint az exelnök 2013 áprilisa és 2014 májusa között 693 ezer lej csúszópénzt kért Pogăceantól, akinek önkormányzati megrendeléseket biztosított. Az összeg egy részét, 174 500 lejt át is vette. Benétől 300 ezer lejt követelt.

Hirdetés

Az ügyészség arra is kitért, hogy Horea Uioreanu az önkormányzati megrendelésekből befolyó pénzösszegek 15 százalékára tartott igényt, és a kormánynál is közbenjárt azért, hogy költségvetési forrásokhoz jussanak azok a települések, amelyekkel szerződéses viszonyban állt a most őrizetbe vett üzletember vállalata.

Amúgy volt már egy sikerélménye a börtönben is: pert nyert az embertelen fogva tartási körülmények miatt.

A volt elnököt eredetileg a szamosújvári börtönbe vitték, de tavaly áprilisban áthelyezték a nagybányai börtönbe.

Ahol a nagybányai bírák nagyvonalúsága nyomán még egy évig sem élvezhette a büntetés-végrehajtási szakemberek legendás vendégszeretetét.

 

Hirdetés