A nívótlan börtönkörülmények miatt szép kis summát kap a volt tanácselnök

Korrupcióért csukták le tavaly ilyenkor, egy év után máris pert nyert az állammal szemben Horea Uioreanu.
Hirdetés

A fogvatartás körülményeivel elégedetlen Horea Uioreanu, Kolozs megye volt tanácselnöke megnyerte a pert, amit az állam illetékes intézményei ellen indított, így a bíróság összesen 4500 euró erkölcsi kártérítés és a perrel járó költségek (10 213 lej) kifizetésére kötelezi az alpereseket a volt politikus javára. A kolozsvári bíróság megállapította, hogy sérültek az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3-as és 8-as cikkelyei, amiért jár a kártérítés. A döntés ellen fellebbezés 30 napon belül nyújtható be.

Horea Uioreanut 2012-ben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben,  szoros verseny után választották Kolozs megye tanácsának elnökévé, mely tisztséget 2014-es megvádolásáig, illetve felfüggesztéséig töltötte be.

2016 májusában 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert bizalmas információkat csikart ki a titkosszolgálat egyik munkatársától. Börtönbe viszont egy másik ügy miatt került, melyben megvesztegetés elfogadása, okirat-hamisítás és pénzmosási kísérlet vétségében találták bűnösnek.

Büntetéséből körülbelül egy évet töltött eddig le, elviekben hátra van még neki 5 év és négy hónap, hacsak jó magaviselet vagy a börtönkörülmények miatt nem rövidítik le a büntetését.

Hirdetés