Nahát, ismét haladtunk egyet: sikerült beoltani a felnőtt lakosság több mint felét

Közben több mint ötezer 5 és 11 év közötti gyerek is kapott vakcinát. Csütörtökön módosították a határátlépéskor követelt, sokat vitatott digitális adatlapot is, és a mulasztásért járó bírságot is lecsökkentették.

Hirdetés

Kezdjük egy olyan hírrel, amiről Florin Cîţu miniszterelnöksége idején már a tavaly nyáron álmodozott: Románia felnőtt lakosságának az átoltottsága február 3-ra meghaladta az 50 százalékot.

Ez komoly mérföldkőnek számít az oltáskampányban, de azt is gyorsan hozzá kell tenni, hogy

ha az 5 év felettieket is beleszámoljuk, akkor ez az arány már 45 százalékos, a teljes lakosságé pedig még mindig csak 42

százalékos, tehát pezsgőt bontani még mindig nem érdemes. Az adatokkal Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány koordinátora állt elő csütörtökön, akitől azt is megkérdezték, 1-től 10-ig hogyan osztályozná az oltáskampányt, de a katonatisztnek nem volt kedve belemenni a játékba.

Amit még fontos tudni, hogy szerdáig az 5-11 éves korosztályból

  • 5358-an kaptak oltást,
  • oltásra amúgy 1,2 millióan jogosultak ebből a korcsoportból. 

Friss hír még, hogy

módosították a határátlépéskor kötelező digitális beutazási adatlapot

Hirdetés

(PLF), melynek bevezetését rengeteg vita (és bírság) övezte december 20. óta. A kormány által frissen elfogadott rendelet szerint a járványügyi adatlapot ezentúl a határátlépés előtt 72 órán belül kell kitölteni (és nem 24 órán belül, mint eddig), a mulasztások miatti bírságot pedig 2000 lejről 500-ra csökkentették. A határ menti ingázóktól ezentúl nem fogják kérni a beutazási adatlapot.

Az elmúlt 24 órában egyébként 14 582-an oltakoztak, közülük 2553-an kapták meg az első dózist. Így most már 8 079 932-en kaptak legalább egy dózist, 7 993 914-en túl vannak két oltáson, emlékeztetőt pedig már 2 418 106-an kaptak.

Hirdetés