Nahát: az egészségügyi miniszter még mindig azt mondja, augusztusra majdnem minden rendben lehet

Ahhoz képest, hogy most éppen a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt pirítanak rá a polgárokra, érdekes kijelentés.

Hirdetés

Meglehetősen furcsa kommunikációs stratégiát választott a kormány a koronavírus-járvány kapcsán: miközben az illetékes válságstáb úgy döntött, nem lépik meg a szerdától esedékes lazításokat az új fertőzések számának megugrása miatt, és azzal riogatják az embereket, hogy egyes helyszíneken újra kijárási korlátozásokat vezethetnek be, emellett a vendéglátóhelyek üzemeltetőit is súlyos szankciókkal fenyegetik, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter most megint elhúzta a mézesmadzagot az emberek orra előtt.

A miniszter kedden este korábbi nyilatkozatait megismételve kijelentette: július végére, augusztus elejére visszatérhet a „kvázinormalitás”.

Ez annyit jelent, hogy jóformán minden gazdasági és kulturális tevékenység újraindulhat, de hozzá kell szokni, hogy a vírus még egy-két évig velünk marad, így bizonyos óvintézkedéseket továbbra is be kell tartani.

Tătaru szerint kisebb hullámokban – akárcsak az influenza – visszatér még a koronavírus, de nem lesz vészes.

Ehhez viszont most be kell tartanunk az előírásokat.

Hirdetés

A miniszter azért ismét megrótta azokat, akik az elmúlt hétvégéken úgy özönlötték el a tengerparti és hegyvidéki üdülőhelyeket, hogy semmilyen korlátozást nem tartottak be, és arra figyelmeztette őket, ahhoz, hogy révbe érjünk, nekik is be kell tartaniuk a szabályokat, már csak azok iránti tiszteletből is, akik hónapokig bezárkóztak az otthonaikba.

Mindez szép. De most már jó lenne tudni, ha a kormány illetékesei eldöntenék, éppen aggódni kell, vagy reménykedni.

Hirdetés