Nagyon úgy néz ki, hogy mégsem ezen a héten kezdődik a koronavírus-tesztelés az iskolákban

Mert az eredetileg tervezettnél kevesebb tesztet sikerült beszerezni.

Hirdetés

Ha már az oktatási tárcának sikerült úgy időzítenie az iskolákban bevezetendő nyáltesztek alkalmazását, hogy az nem tudott közvetlenül a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt elrendelt kéthetes kényszervakáció után elkezdődni, a jelek szerint még várni kell egy kicsit a kitűzött határidőhöz képest is.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter korábban arról beszélt: a diákok és az iskolai dolgozók tesztelése november 24-én kezdődik, ekkora szállítják ugyanis le a megrendelt nyáltesztek első adagját.

Csakhogy jelen állás szerint nem szállítják le őket, legalábbis nem az összeset.

Kiderült ugyanis, hogy a minisztérium által kiírt közbeszerzési pályázaton győztesként kihirdetett cégek egy része visszalépett, arra hivatkozva, hogy a pályázat kiírása óta megdrágultak a tesztek, így nem tudják a pályázatban rögzített áron beszerezni őket.

A talpon maradt cégek viszont nem tudják ilyen rövid idő alatt pótolni a kieső készleteket, mivel azokat Kínából kell beszerezni és az országba szállítani.

Ennek nyomán

a kilencmillió tesztből, amelynek a héten kellett volna megérkeznie, csupán ötmillió áll rendelkezésre.

Ezért aztán, bár az eredeti tervek szerint a teszteknek szerdán, november 24-én kellett volna megérkezniük az iskolákba, ez várhatóan csak 26-án, pénteken történik meg.

Hirdetés

Ez pedig azt jelenti, hogy hétfőn kezdődhetne a tesztelés – csakhogy a kormány a keddi és szerdai ünnepnapok miatt várhatóan a hétfőt is szabadnappá nyilvánítja.

Ha pedig ez tényleg így lesz, akkor az első teszteket csak másodikán, csütörtökön végezhetik el.

Persze végső soron jobb később, mint soha.

Hirdetés