Nagyon Románia: amikor egy megyei önkormányzat elnöke még a saját maszkviselési rendeletét sem tartja be

Érdekes világ lehet Vasluiban.

Hirdetés

Gyönyörű performansszal örvendeztette meg a közönséget Dumitru Buzatu, a Vaslui megyei önkormányzat szociáldemokrata elnöke, aki kisebb szónoklatban magyarázta el a megyei közgyűlés tagjainak és a sajtó révén a nyilvánosságnak, miért nem hajlandó a hatályos rendelkezések ellenére sem maszkot viselni ülés közben.

A botrány a csütörtöki ülésen robbant ki, amikor az egyik liberális képviselő megjegyezte: nem érzi biztonságban magát, mivel az elnök nem visel maszkot.

Buzatu erre felcsattant, és miközben az öklével verte az asztalt, kioktatta a liberális politikust: nem hajlandó maszkot viselni, ezért pedig csak a rendőrség szankcionálhatja.

És egyébként is, attól, hogy nem viseli a maszkot, az ülés még nyugodtan megtartható.

Megjegyezte: senki sem írhatja elő, hogyan viselkedjen, és abba sem szólhat bele senki, ha valaki hajlandó még bírságot is fizetni, csak ne kelljen maszkot viselnie.

A szópárbaj során az abszurd humor legmámorítóbb magaslataiba emelkedtek. A liberális politikus kifakadt: az elnök nem kötelezheti arra, hogy ne érezze magát biztonságban. „Akkor érezze magát biztonságban, nekem nincs ezzel semmi bajom” – replikázott Buzatu.

Aki azt is közölte: a következő ülésen sem visel maszkot.

Hirdetés

Az egészben az a vicces, hogy nem csupán a kormány által kidolgozott, és szerdán a parlamentben a szociáldemokraták által is megszavazott sürgősségi rendelet rögzíti, hogy zárt nyilvános terekben kötelező a maszkviselés, hanem kedden maga Buzatu adott ki egy, a megyei önkormányzat épületében kötelező megelőző intézkedéseket tartalmazó rendeletet, amelyben a maszkviselés kötelezettsége is szerepel.

De hát ilyen Románia, ez az az ország, ahol a legmagasabb tisztségbe kerülő illetékesek sem veszik komolyan a rendelkezéseket.

Még akkor sem, ha ők maguk hozták őket.

Akkor pedig mit várhatunk az egyszerű polgároktól?

Hirdetés