Nagyon nem hibátlan a rendszer: a krónikus betegek jó része nem tud oltásra regisztrálni

Mivel nem is szerepelnek az adatbázisban.

Hirdetés

Amint az várható volt, a legkevésbé sem problémamentes a regisztráció a koronavírus elleni oltási kampány pénteken elrajtolt második körében.

Mint ismeretes, ebben a fordulóban a 65 év felettiek, a krónikus betegek és a stratégiai ágazatok dolgozói – az állami vezetőktől a tanárokon és a rendfenntartókon át az élelmiszer-ipari dolgozókig és a veszélyes körülmények között dolgozó újságírókig – jelentkezhetnek oltásra, ami mintegy ötmillió személyt jelent.

Az már az internetes regisztrációs felület tervezett péntek délutáni indulásakor kiderült, hogy ezt a rendszert sem sikerült rendesen megcsinálni.

Sokan ugyanis csak többszöri próbálkozás után, mások még úgy sem tudtak regisztrálni, illetve időpontot kérni.

A 65 évnél fiatalabb krónikus betegek ráadásul azzal szembesültek, hogy őket nem is ismeri fel a rendszer.

A portál ugyanis a személyi szám alapján ismeri fel, hogy jogosult az illető vagy sem a második körös oltásra, esetükben pedig azt az üzenetet adja ki a rendszer, hogy nem szerepelnek az adatbázisban, így csak a tervek szerint áprilisban induló harmadik körben jogosultak a vakcinára.

Ráadásul a háziorvosok sem jogosultak regisztrálni őket, pedig rendszerint az ő nyilvántartásukban azért szerepelnek.

Az egészségbiztosítási pénztár központi adatbázisában elsősorban azok nem szerepelnek, akik magánklinikákon kezeltetik magukat, de például számos szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő polgár is kimaradt a nyilvántartásból.

Az illetékesek most azt ígérik, a rendszert működtető Különleges Távközlési Szolgálat (STS) hamarosan orvosolja a problémát.

Hirdetés

Vasárnapi bejelentés szerint a továbbiakban sem a háziorvosok regisztrálhatják majd a 65 évnél fiatalabb krónikus betegeket.

Ezzel továbbra is maguknak kell próbálkozniuk, de jelentkezhetnek a szociális osztályokon is, illetve kezelőorvosuk is regisztrálhatja őket a rendszerben.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy egyelőre még igen döcögősen és lassan halad a kampány, mivel nem érkezik annyi vakcina, hogy tényleg tömegessé válhasson az oltás.

Vasárnap egyébként közzétették a statisztikákat: szombat estig zömmel 65 év fölöttiek foglaltak időpontot, ők teszik ki az érintettek 56,26 százalékát.

Őket 22,01 százalékkal követik a krónikus betegek – azok a szerencsések akik tudtak foglalni –, és 21,73 százalékkal a stratégiai ágazatokban dolgozók.

Kolozsváron akkora volt az érdeklődés, hogy már hely sincs, amíg nem érkezik újabb adagnyi vakcina, és ugyanez érvényes Bukarestre is.

Hirdetés