Fotó: Facebook/Opera Națională Română Cluj-Napoca

Nagyon jól sikerült a kolozsvári operában szervezett tesztelőadás, pedig nem csak beoltottak voltak a nézőtéren

Sokkal kevesebben mentek el, mint ahányan elmehettek volna, de az eredmény így is magáért beszél.

Hirdetés

A Kolozsvári Román Operában is szerveztek egy próbakoncertet még május 15-ikén, a résztvevők közül pedig mindössze egy ember fertőződött meg, és könnyen elképzelhető, hogy ő sem a próbakoncerten.

Az eredetileg 800 férőhellyel meghirdetett előadáson végül mindössze 200-an vettek részt. Ebből persze könnyen lehetne arra is következtetni, hogy a mélyen tisztelt publikumnak még egy év kihagyás után is kábé annyira hiányzik a kultúra, mint sánta, félszemű tüdőbajosnak egy púp, de a körülmények azért árnyalják kissé a képet.

A koncertet egyrészt elég későn hirdették meg, másrészt a mélyen tisztelt publikumnak azt is vállalnia kellett, hogy az esemény utáni hetekben figyelemmel kísérik az egészségi állapotát, a részvevőkön kovidteszteket végeztek, és azt is ajánlották nekik, hogy két hétig kerüljék a forgalmas helyeket, illetve az ismeretlenekkel való érintkezést, így nem meglepő, hogy elég kevés embernek fűlött a foga Charles Gounod Faustjához.

Bár az eredeti elképzelés az volt, hogy csak beoltottak lesznek a nézőtéren, a maszkviselés pedig nem lesz kötelező, végül – részben valószínűleg a lanyha érdeklődés miatt – a beoltottakon kívül friss negatív teszttel rendelkezők, illetve olyan személyek is jelen lehettek, akik nemrégiben estek át a betegségen, így rendelkeztek antitestekkel. Ilyen körülmények között viszont a maszkviselés kötelező volt.

Az egyetlen megfertőződött személynél a koncert utáni 8. napon igazolták a fertőzést, így a szakértők szerint még az is benne van a pakliban, hogy máshol kapta el a vírust.

Hirdetés

A lényeg viszont az, hogy a próbakoncert jól sikerült, így szép lassan újra elkezdődhet a kulturális élet.

Még akkor is, ha annyira hiányzik, mint egy púp.

Hirdetés