Nagyon hiányozhat a kolozsvári városkasszából az Untoldozók pénze: Emil Boc próbakoncertet szervezne

Hogy megvizsgálják, milyen körülmények között lehetne biztonságosan koncerteket és fesztiválokat szervezni.

Hirdetés

Nagyon, de nagyon hiányozhat Kolozsvár kasszájából az az összeg, amit a városba érkező turisták, különösen pedig az Untold fesztiválra érkező tízezrek hagynak ott – már amikor éppen nincs világjárvány.

Emil Boc polgármester ugyanis jelezte: a hétvégi barcelonai tesztkoncert mintájára feldobná a kincses várost egy országos kísérlet színhelyéül, amelynek az lenne a célja, hogy megvizsgálják, hogyan lehet így, a pandémia korában biztonságos körülmények között koncerteket és fesztiválokat szervezni.

Mint ismeretes, a 2015-ös első megrendezése óta a város egyik legfontosabb – egyben sokat bírált – rendezvényévé vált zenei fesztivált tavaly a járvány miatt lefújták, és bár a szervezők idén már nagyon gyúrnak arra, hogy megtartják, egyelőre nem tudni, hogyan alakul nyárra a járványhelyzet.

Mindez azzal súlyosbítva, hogy az egyetemi hallgatók jó része is otthon maradt, jókora bevételkiesést jelent a városnak, hiszen a koncertekre érkező tíz és százezrek által elköltött pénzből az adók révén a város is szépen profitál.

Vélhetően ezért csapott le Emil Boc a Barcelonában szombaton kipróbált ötletre.

Boc hétfőn jelezte: hajlandó tesztkoncertet szervezni a városban, mivel ő maga is lelkes támogatója a fesztiváloknak.

Elmondta: nagy érdeklődéssel figyelte a barcelonai rendezvényt, amely egész Európa számára fontos teszt volt. Ott a rendezők 5000 embert engedtek be, és a jegy árában egy antigénteszt is benne volt. Mint kiderült, összesen csupán nyolc személy tesztje lett pozitív.

Boc közölte, ha a bukaresti hatóságok is áldásukat adják rá, Kolozsvár megszervezné a rendezvényt, hogy annak tapasztalatai alapján az egész ország számára egységes megoldást találjanak.

Az elöljáró szerint biztonságos körülmények szavatolásával megrendezhetők a fesztiválok.

Hirdetés

Ami azért nem kevés vágyvezérelt gondolkodást is tartalmazó kijelentés.

Barcelonában amúgy kötelező maszkviselés és számos egyéb óvintézkedés mellett tartották meg a koncertet.

Az eseménnyel a szervezők azt kívánják bizonyítani az egészségügyi hatóságoknak, hogy kellő odafigyeléssel lehetséges biztonságos körülmények között tömegrendezvényeket tartani, minimalizálva a koronavírus-fertőzés kockázatát.

A közönségnek a koncert napján, szombaton antigéntesztet kellett elvégeztetnie, amelyet kijelölt helyszíneken tehetett meg ingyenesen.

A negatív teszttel rendelkezőket négy bejáraton, fokozatosan engedték be a koncertre. A folyamatosan szellőztetett termet három, egyenként 1800 ember befogadására alkalmas területre osztották fel. Belépéskor megmérték a testhőmérsékletet, kötelező volt a kézfertőtlenítés és mindenki kapott egy új FFP2-es maszkot, hogy lecserélje azt, amelyben érkezett.

 

Hirdetés