Illusztráció / RoVaccinare

Nagy tételben állított ki hamis oltásigazolásokat két városházi alkalmazott

Egy cseppet sem tarthattak a lebukás veszélyétől: alig több mint egy hónap alatt közel száz személyt juttattak jogtalanul oltásigazoláshoz.

Hirdetés

Ne csodálkozzunk, hogy ismét tombol a járvány, amíg a koronavírus elleni vakcinák széles körű elutasítását tetézi, hogy virágzik a hamis oltásigazolások „ipara”. Már több lebukás is igazolta, hogy akik nem hajlandóak oltakozni, de azért igényt tartanak a védettségi igazolványok előnyeire, úgyis megtalálják azokat a módszereket, melyekkel kijátszhatják a rendszert. Pedig az oltásigazolásokkal való csalás bűncselekménynek minősül, nagyot bukhat tehát, aki ilyesmibe belemegy.

Most éppen két szörényvári (Drobeta Turnu Severin) városházi alkalmazott lepleződött le, akik a gyanú szerint idén május 15. és június 25. között nem kevesebb mint 96 személyt juttattak hamis oltásigazoláshoz. A rendőrség szerda reggel Mehedinți, Dolj és Krassó-Szörény megyében tartott házkutatásokat, összesen 64 helyszínen.

Az ügyészek szerint az egyik gyanúsítottnak hozzáférése volt az egyik szörényvári oltóközpont informatikai rendszeréhez, illetve a felnőtt korú lakosság oltási nyilvántartásához, ezt kihasználva a fogadási időn kívül bejárt a központba, hogy kollégája közreműködésével hamis oltásigazolásokat gyártson. Ehhez a korábban kiállított, valódi oltásigazolások adatait használta fel.

A két gyanúsítottat bekísérték a rendőrőrsre, ahol kihallgatják a hamis oltásigazolások megrendelőit is. Az oltóközpontok informatikai rendszerének és nyilvántartásának meghekkelése, továbbá informatikai csalás miatt emelhetnek majd vádat ellenük.

Sajtóértesülések szerint a informatikai rendszerbe való belépéshez szükséges azonosítót és jelszót más személyeknek is kiadták, így a hamis oltásigazolások száma jóval nagyobb lehet. Az ismerősöknek ingyen szállították az igazolásokat, ismeretlenektől 50 és 200 lej közötti összeget kértek.

Hirdetés