És máris megdőlt a napi esetszám idei rekordja: legutóbb decemberben volt ennyi beteg

Három megye vörös besorolású, Kolozsváron is meghaladta a 3 ezreléket a ráta.

Hirdetés

Idén még nem volt olyan magas a napi esetszám, mint kedden: a hatóságok 6789 új fertőzöttről tájékoztattak, akiket az elmúlt 24 órában vettek nyilvántartásba. Legutóbb tavaly decemberben volt ilyen sok beteg. A tesztelés nagyüzemben folyik: 36 630 antigén tesztet és 23 056 RT-PCR-tesztet dolgoztak fel hétfőtől keddig, a pozitivitási ráta így 11,37%-os.

A koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozott halálesetek száma szintén kimagasló: hétfő óta 129-en vesztették életüket. A legfiatalabb áldozat a húszas éveiben járt. Hat elhunytnak nem volt más ismert betegsége, három esetről nem jelentették az esetleges alapbetegséget.

Már csak néhány megyében maradtak üres helyek az intenzív osztályokon a súlyos betegek számára, az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint folyamatosan számítgatják, hol tudnak még új férőhelyeket kialakítani. A növekedés a járványjelentésben is meglátszik: a 8334 kórházi beutaltból (229 kiskorú) 990-en vannak az intenzíven (20 kiskorú).

Szatmár és Ilfov megye után Temes megye is bevörösödött, de a nagy városokban is látványosan nő a lakosságarányos fertőzési ráta. Kolozsváron jelenleg 3,23, Temesváron 4,07 ezrelék. Bukarest után (1048) a legtöbb új esetet is Kolozs (327) és Temes (481) megyében regisztrálták.

Hirdetés