Fotó: Székelyhon/Erdély Bálint Előd

Nagy a baj Székelyudvarhelyen, vesztegzár alá vonhatják a várost

Már Bukarestből is leszóltak, hogy vizsgálják meg tüzetesen a helyi járványhelyzetet.

Hirdetés

Raed Arafat belügyi államtitkár a szerda esti kormányülés előtt a vesztegzár alatt lévő településekről beszélve név szerint említette Székelyudvarhelyt, ahol nagyon magas – napok óta 8 fölötti – a fertőzöttségi arány, mégis vonakodnak elrendelni a karantént. Csütörtökön már írásban „szólt rá” Bukarest a Hargita megyei egészségügyi igazgatóságra: vizsgálják meg az udvarhelyi helyzetet, és tegyék meg a szükséges lépéseket, így könnyen lehet, hogy a várost hamarosan tényleg vesztegzár alá vonják.

Erről Gálfi Árpád polgármester beszélt egy csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol együttműködésre, és a járványszabályok betartására szólította fel a lakosságot.

A városban jelenleg 130 koronafertőzöttet ápolnak a kórházban, 9-et intenzív osztályon, közülük nyolcan szorulnak légzéstámogatásra.

Lőrinczi Csaba, a székelyudvarhelyi kórház orvosigazgatója szerint jelenleg 92 fertőzött, illetve fertőzésgyanús kolléga nem tud részt venni a munkában, és bár a kórházi személyzet a múlt héten 60 fővel bővült, még további 25 emberre lenne szükség, hogy pótolhassák a kiesést.

A helyi vállalkozók felajánlásaiból egyébként 1,1 millió lej gyűlt össze a válság kezelésére, ebből eddig is több fontos fejlesztést végeztek a kórházban, de beszereztek egy plazmaferézis-készüléket is a súlyos állapotban lévő fertőzöttek vérplazmás kezeléséhez, amely két héten belül meg is érkezhet, igaz, a csíkszeredai vérközpontba fog kerülni, mivel ott biztosítottak a feltételek a megfelelő üzemeltetéshez.

Hirdetés

Az összegyűlt pénz másik részéből egy tíz konténerből álló mobil egységgel bővítik az udvarhelyi kórházat.

Részletek a Székelyhonon.

Hirdetés