Na ugye, hogy másfél év alatt is elkészülhet egy autópálya-szakasz, ha hagyják a kivitelezőt dolgozni? (VIDEÓval)

Bár csak egy nyúlfarknyi „csonk”, fontos tanulságokat hordoz a Marosvásárhely mellett épülő 9,2 kilométeres szakasz története.

Hirdetés

Ahogy a héten már szó volt róla, 2021 sem lesz az autópályák éve Romániában: a tervezettnél és a reméltnél jóval kevesebb, legfeljebb 35 kilométer sztráda készülhet el év végéig – és ez is egy optimista becslés az Infrastruktúráért Egyesülettől. Az első idén átadott szakasz egy 9,2 kilométeres „csonk” lehet Marosvásárhely mellett, mely ugyan nem túl hosszú, és elsősorban a helyi közlekedés számára jelent alternatívát, mégis fontos teljesítmény.

Az osztrák Strabag ugyanis megmutatta, hogy másfél év alatt is felépülhet egy autópálya-szakasz,

csak hagyni kell a kivitelezőt, hogy dolgozzon.

Az észak-erdélyi sztráda részét képező, Marosvásárhely és Nyárádtő (Ungheni) közötti út két részre tagolódik: egy 4,5 km-es autópálya-szakaszra és egy 4,7 km-es négysávos bekötőútra. A kivitelező jóval a 2022-es tavaszi határidő lejárta előtt, még idén decemberben átadhatja a beruházást. Ez nagy teljesítmény egy olyan országban, ahol hét évig is elhúzhatnak egy építkezést, illetve sportot űznek a megbízatási szerződések felbontásából.

Az Infrastruktúráért Egyesület újonnan készült drónfelvétellel mutatja meg: jól halad a munka Marosvásárhely mellett. A sikerhez az kellett, hogy a szerződés aláírásakor minden telekkisajátítás el legyen simítva, minden engedély be legyen szerezve, és ne jöjjön közbe semmi váratlan fordulat, például egy régészeti feltárást követelő temető, állapítja meg a civil szervezet, mely szerint az országos közútkezelő társaságnak (CNAIR) tanulnia kellene ebből a projektből, és hasznosítani a tanulságokat más szakaszok építésekor.

Hirdetés

Mielőtt a tavaly május végén a Strabag aláírta volna a 9,2 kilométeres szakaszról szóló 192 millió lejes szerződést, természetesen ez a projekt is átesett a szokásos „gyerekbetegségeken”. Először 2014-ben írták ki a licitet, amit 2015 februárjában egy három galaci cégből álló konzorcium nyert meg.

Mivel éppen akkor járt le az EU-s költségvetési ciklus, nem volt pénz a munkálatok megkezdéséhez,

így 2016-ban a konzorcium kérte a szerződés felbontását. 2016 októberében újra meghirdették a pályázatot, majd következett egy sor halasztás, késés és óvás.

A CNAIR csak sokadik nekifutásra adta oda a megbízást a Strabagnak, miután a versengő kivitelezési cégek beleuntak a végeláthatatlannak tűnő óvásokba.

Hirdetés