Így állt a Marosvásárhely melletti szakasz augusztusban / Fotó: Pro Infrastructura

Kapaszkodjanak meg: ha minden jól megy, idén újabb 35 km autópályával gyarapodunk

A tavalyi, nem túl fényes teljesítményt is sikerül alulmúlni autópálya-építésben.

Hirdetés

Idén legfeljebb 35 km autópálya készülhet el Romániában, ami messze van attól, amennyi a szakértők szerint egy év alatt elvárható lenne. Ideális esetben, ha az elkezdett szakaszokon jó ütemben haladnának, illetve ha bürokrácia és a korrupció nem tenne folyton keresztbe, évente 100 km sztráda épülhetne. Két évtizeden belül ezzel megoldódna Románia krónikus autópálya-hiánya.

Ehhez képest

  • 2017-ben 15,
  • 2018-ban 60,
  • 2019-ben 43,
  • és 2020-ban 59

kilométernyi újonnan épült autópálya-szakaszt adtak át a forgalomnak, többnyire olyanokat, melyek átadási határideje már korábban lejárt. Az egyetlen biztató hír, hogy a közúti befektetéseket monitorozó Infrastruktúráért Egyesület szerint idén

tényleg átadhatják a Szászsebes és Torda közötti A10-es autópálya hiányzó szakaszait, ami összesen 30,45 km.

Az első két szakasz (összesen 28,8 km) két éves késéssel, 2018-ban készült el, amihez 2020-ban még „hozzácsaptak” 17 km-t. A hátralévő szakaszok átadása már tényleg csak rövid idő kérdése: a Marosszentimre és Nagyenyed közötti 24,25 km 89%-ban kész, az elakadás annak tudható be, hogy Vajasdnál vízszivárgás tapasztalható. A megoldás folyamatban van, addig is legrosszabb esetben 300-400 méteren csak egy sávon lehetne majd közlekedni. Már ha úgy döntenek, hogy a szivárgás ellenére felengedik rá a gépjárműveket. Gyulafehérvár északi csomópontjánál

egy vasúti átjáró feletti híd befejezése van még hátra.

Egy másik nyúlfarknyi autópálya-szakasz (bekötőút), mely még idén elkészülhet Marosvásárhely és Nyárádtő között található, és az A3-as része. Mindössze 4,5 kilométer, de legalább már tényleg csak az utolsó simítások vannak hátra. Ha a Strabag jobban mozgósítana, egy hónap alatt végeznének vele, vélekedett Ionuț Ciurea, az Infrastruktúráért Egyesület elnöke.

Reálisan nézve idén ennyi autópályával gyarapodhat Románia. Ezen túlmenően már egy gyorsforgalmi útszakasz átadására számíthatunk Craiova és Pitești között, ha az időjárás is engedi.

Hirdetés