Na még ez is: kitört a botrány a pótérettségin egy kollektív internetes vizsgacsalás miatt

Nem is egy, hanem öt vizsgaközpontban vizsgálódik a minisztérium.

Hirdetés

Talán az olvasóink közül többen is emlékeznek arra a februári botrányra, amely a Bukaresti Tudományegyetem jogi karán robbant ki, miután 49 elsőéves egyetemista bukott le egy kollektív internetes vizsgacsalási akció miatt.

Nos, hasonló – ha nem nagyobb – kaliberű skandalum tört ki az épp zajló pótérettségin is, ahol, mint kiderült, az ország öt líceumában a vizsgázók hasonló módszerekhez folyamodtak – ezt maga Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter jelentette be a szerdai sajtótájékoztatón.

A diákok meglehetősen ravasz módszert használtak: a tételeket feltöltötték egy Facebook-csoportba, ugyanott megkapták a kidolgozott tételeket is. A miniszter szerint már beazonosították a csalókat, akiket nyilván kizárnak majd az érettségiről, de a következő két megmérettetésen sem vehetnek majd részt.

A minisztérium tudomása szerint brassói, craiovai, Târgu Jiu-i és brăilai líceumok diákjairól van szó. Az csak később derül ki, hogy a bekamerázott és tanárok által felügyelt termekben hogyan sikerült csalni.

A pótérettségi hétfőn kezdődött, a vizsgázók közül 24 988-an idén, 13 958-an a korábbi években végeztek. Az első eredményeket augusztus 31-én teszik közzé, az óvások elbírálása utáni végleges eredményekre szeptember 3-ig kell várni. A nyári vizsgán a diákok 69 százalékának jött össze a diplomát érő 6-os fölötti átlag.

Hirdetés