Na még ez is: elszabadult haditengerészeti aknák fenyegetik a fekete-tengeri hajózást

Egy román hadihajó már útnak is indult, hogy kiderítse, eljutottak-e a robbanószerkezetek a román felségvizekig.

Hirdetés

Veszélyessé vált a hajózás a Fekete-tengeren, miután kiderült, hogy az ukrán partok előtt elhelyezett több száz tengeri aknából néhány leszakadt a kábeléről egy vihar miatt, azóta a szerkezetek szabadon sodródnak valahol a tenger nyugati részén.

A román haditengerészet máris kiküldött egy hadihajót, hogy nézzen szét a román felségvizeken. Egyelőre semmit nem találtak, szurkolunk, hogy a hajó problémák nélkül kikössön majd újra a konstancai kikötőben. Nem egyébért, de annyi tragikus baleset történt mostanában, senkinek nem hiányzik egy újabb.

A déli szomszéd, Bulgária haditengerészete egyébként már úgy számol, 10 napon belül már a bolgár felségvizeket is elérhetik a levált aknák, ott is riadóztatták már az illetékes hatóságokat.

Az elszabadult tengeri aknákra az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) már szombaton felhívta a figyelmet, a közlemény szerint az ukrán haditengerészet aknamezőt hozott létre a fekete-tengeri Odessza, Ocsakov, Csernomorszk és Juzsnyij kikötők előtt, innen származnak az elszabadult aknák, melyek a legrosszabb esetben a Földközi-tengerig is eljuthatnak.

Hirdetés