Na, kik azok, akiknek a nyugdíja a hatszorosa annak, amennyit a befizetett járulék után érdemelnének?

Közzétette a nyugdíjpénztár a különleges illetmények összegét.

Hirdetés

Van néhány olyan csoport Romániában, amelynek tagjai igencsak kivételezettek. Mondhatni, a tenyerén hordozza őket az állam.

Jobban mondva mi hordozzuk a tenyerünkön őket, hiszen az állam a mi adónkból és járulékainkból tartja őket fejedelmi módon.

A különleges nyugdíjak haszonélvezőiről van szó, akik jóval nagyobb öregségi juttatást kapnak, mint amennyit az általuk befizetett járulékok alapján megérdemelnének.

Hogy miért? Hát mert az éppen hatalmon levő pártok így próbálták az érintett, befolyásos csoportok tagjait a lekötelezettjüké tenni.

A legjobban a bírák és ügyészek járnak ezzel a rendszerrel. Az Országos Nyugdíjpénztár által közzétett, májusra vonatkozó statisztikák szerint a talárosok a hatszorosát kapják annak az összegnek, ami akkor járna nekik, ha csak az általuk befizetett járulék alapján számítanák ki a nyugdíjukat.

Konkrétan a 4088 érintett átlagosan 19 039 lej nyugdíjat kapott májusban, ami jócskán meghaladja azt a 3198 lejt, ami a nyugdíjalapba történt befizetéseik nyomán járna nekik.

Hogy miért van ez így? A politikum természetesen nem a nyugdíjas bírák és ügyészek kegyeit keresi, hanem az aktívakét. Arra számjt ugyanis, hogy ha biztosítja számukra a tisztes öregkor megalapozásához szükséges nyugdíja, akkor kesztyűs kézzel bánnak majd a politikusokkal.

Ezért lehet az, hogy a többi érintett kategóriához tartozó jogosultak „csupán” a kétszeresé-háromszorosát kapják annak a nyugdíjnak, amelyre a befizetések alapján jogosultak lennének.

Hirdetés

Ők többek között a volt diplomaták, parlamenti képviselők és szenátorok, a polgári pilóták, bírósági írnokok és számvevőszéki tagok.

A volt bírák és ügyészek különleges nyugdíja egyébként mesés ütemben nőtt: 2016-ban még csak 9403 lej volt átlagosan, ami akkor a négyszerese volt annak az összegnek, amelyre a járulék alapján jogosultak lettek volna.

Ez alapján nem nehéz kiszámolni, hogy az összeg négy év alatt 102,51 százalékkal nőtt.

Az átlagos nyugdíj összege amúgy 1379 lej, ez közel 200 lejjel nőtt tavaly május óta, amikor 1187 lej volt.

Hiába na, jól kell pályát választani.

Hirdetés