Kényes a téma: újabb akadályba ütközött a famaffia ellen küzdő ügyészség létrehozása

Az alkotmánybíróságnak sem tetszik a kezdeményezés, le is söpörték az asztalról.

Hirdetés

Lassan minden napra jut egy olyan jogszabály, melyet hiába szavazott meg a parlament, a sorsa még mindig a levegőben lóg.

Ilyen az erdők DNA-jaként emlegetett Környezetvédelmi Ügyészség (DIIM) létrehozásáról szóló törvény is, amelyet a törvényhozók leokéztak júniusban, s bár a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezését a liberálisok szenátorai és képviselői is támogatták, a kormányuk később úgy döntött, mégsem tetszik nekik a dolog, és az alkotmánybírósághoz fordultak (az indoklás itt érhető el).

A talárosok pár hónapot csücsültek az ügyön, aztán szerdán közölték: a törvény a jelenlegi formájában alkotmányellenes, „csinosítani” kéne rajta, az indoklás azonban még nem született meg.

A jogszabály célja amúgy egy olyan vádhatóság létrehozása (lett volna), melynek többek közt az lenne a feladata, hogy az illegális fakitermeléssel, a környezetszennyezéssel kapcsolatos bűncselekmények után nyomozzon.

Hirdetés

Az USR ki is jelentette annak idején, aki nem támogatja a kezdeményezést, az a famaffia pártjára állt, s egy adott ponton az RMDSZ-t is megvádolta azzal, hogy rendszeresen profitál az illegális fakitermelésből, miután kiderült, a szövetségnek sem tetszik a fatolvajokat kergető vádhatóság létrehozásának az ötlete.

 

Hirdetés