Na és ön mindig Romániában termelt paradicsomot vásárol? Azt csak hiszi!

A zöldségmaffia gondoskodik róla, hogy ezt ne tudja megtenni.

Hirdetés

A nagy bevásárlóközpontok polcai után a piacok standjain is megjelentek azok a külföldi zöldségek, amelyeket hazai termékként értékesítenek. A probléma egyre nagyobb, ráadásul egy hazai termelő szerint a mezőgazdasági minisztérium nem foglalkozik az egésszel.

Mihai Chesnoiu azt is elmesélte, hogyan lépett kapcsolatba egy macedón céggel, amely a kápia paprikát például a hazai ár feléért kínálta, és semmi kivetnivalót nem talált abban sem, hogy a macedón paprika ládájára a „romániai termék” matricát ragassza. Egy teljes nagy szállítmányt készek lettek volna elküldeni Bukarestig mindössze 1300 euróért.

A gazda szerint nagyon gyakori, hogy a nagy bevásárlóközpontok is hasonlóan járnak el, a beszerzőik ugyanis jól járnak a csalással. Ennél is nagyobb probléma, hogy már a piacok árusai is török paradicsomból tankolnak fel, csak éppen saját, háztáji paradicsomként kínálják a terméket.

Chesnoiu a mezőgazdasági minisztériummal is próbálta már felvenni a kapcsolatot az ügyben, ám süket fülekre talált. Az országban egyszerűen nincs olyan ellenőrző szerv, amely az efféle csalásokra fényt derítene, a hazai termelők pedig egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen hiába kapnak állami támogatást a munkára, ha végül nem tudják értékesíteni a portékát.

Ön pedig hiába próbál tudatosan vásárolni, és a hazai termékeket részesíteni előnyben, ha lépten-nyomon átejtik boltban és piacon egyaránt…

Hirdetés