Múzeumban szeretné megkapni az oltást? Csak tessék! Reptéren, stadionban vagy a tengerparton oltakozna? Parancsoljon! (FRISSÍTVE)

Csak vegye már be, hogy legyünk túl ezen az egészen minél hamarabb!

Hirdetés

Frissítés:

A kampányközpont friss jelentése szerint az elmúlt 24 órában 68 820-an oltakoztak, ebből 23 980-an kapták meg az első dózist. Mindkét szám növekedett az előző naphoz képest, igaz, hogy nem túl látványosan. Így most 4 181 320 beoltottnál tartunk, ebből 3 271 671-en mindkét dózist megkapták. Az Országos Közegészségügyi Hatóság kedden azt is közölte, a nyilvántartás szerint a beoltottak alig 0,1 százaléka kapta el a fertőzést a teszteredmény alapján.

Ha a hegy (nép) nem megy Mohamedhez, Mohamed (vakcina) megy a hegyhez – nagyjából ez az oltási kampány legújabb irányának alapgondolata.

Arról már korábban szó volt, hogy A város beoltja a falut akció keretében ezentúl a városi oltópontok személyzete heti egy-két alkalommal kimegy a vidéki településekre, hogy beoltsák az ottani versenyzőket, akik eddig esetleg azért nem kapták meg az oltást, mert túl messzire kellett volna menni érte.

A kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță egy keddi sajtótájékoztatón már azt mondta, hogy az új filozófia szerint a lényeg az, hogy minél közelebb vigyék az oltást az oltakozni vágyókhoz, így a vidéki „kiszállások” mellett „atipikus” helyszíneken is oltópontokat alakítanak ki: állomásokon, reptereken, múzeumokban vagy stadionokban is lehet majd immunizálódni, de a lakónegyedekben, a tömbházak között is rögtönöznek majd oltópontokat. Sőt, azt is tervezik, hogy a nagy tömegeket vonzó hegyvidéki és tengerparti üdülőhelyekre is visznek a vakcinából.

Erre az elképzelés szerint azért van szükség, mert a kórházak sokakat kellemetlen érzéssel, félelemmel töltenek el, ezért aztán az oltásért sem mennek be egészségügyi intézményekbe.

A város beoltja a falut akcióról ugyanakkor elmondta, a kiszálló csapatok akár házról házra is végigjárhatják az illető települést, ha más lehetőség nem adódik, de az is megoldás lehet, ha valakinek az udvarán állítanak fel egy rögtönzött oltópontot, és oda invitálják a szomszédokat, esetleg a helyi hatóságok által biztosított helyszínen szerveznek mini oltásmaratonokat.

Hirdetés

A lényeg, hogy minél könnyebbé tegyék az emberek számára az immunizálódást.

Ugyanakkor az is fontos, hogy elnyerjék az emberek bizalmát, és eloszlassák az oltással kapcsolatos kételyeiket. Florin Cîţu miniszterelnök is beszélt arról, hogy csütörtökön bemutatnak egy „zajosabb” oltakozásra buzdító médiakampányt, amely talán nagyobb eséllyel tudja majd túlharsogni a vakcinaellenes hangokat és a pánikkeltő álhírek özönét.

Sok sikert hozzá, bár elnézve a haragos oltásellenesek konok tömegét, nem lesz egyszerű dolguk.

Hogy hol megy a legjobban az oltási kampány? Bukarestben, ahol a lakosság 43,48%-a már be van oltva. A sorban Kolozs (39,95%), Szeben (33,65%), Brassó (31,97%), Konstanca (30,7%), és Temes (30,5%) megye következik. Bár a „sikerlistán” zömében erdélyi megyék szerepelnek, ott vagyunk a „szégyenpadon” is: Kovászna megyében mindössze 17,3% ez az arány. A lista végén Bákó (16,5%), Giurgiu (15,8%), Botoșani (15,8%) és Suceava (15%) megye áll.

Hirdetés