Most már nem Nagylak II-nél, hanem Nagylak I-nél várnak hosszú órákat a belépésre a hazatérők

Mivel az autópálya-határátkelőt a teherforgalom számára tartják fenn.

Hirdetés

Egy kicsivel arrébb költöztették a több órás várakozást Nagylaknál, de attól még megmaradt: csütörtök estétől a Nagylak II-ként emlegetett, Csanádpalota és Nagylak közötti autópálya-átkelőt kizárólag a teherforgalom számára tartják fenn, a személyforgalmat pedig átirányították a régebbi, Nagylak I-ként ismert átkelőhöz.

Ennek eredményeként pénteken itt kell több mint négy órát várakozniuk azoknak, akik be kívántak lépni az országba.

Mint ismert, néhány héttel ezelőtt, a koronavírus-járvány nyugat-európai felfutása idején ott élő románok százezrei indultak meg Románia felé.

Mivel Magyarország a járvány megakadályozása érdekében lezárta a határait, román kérésre megnyitott egy humanitárius folyosót Hegyeshalom és Nagylak között a hazatérni szándékozó románok és bolgárok számára.

Ez a folyosó azonban csak éjszaka áll nyitva, így reggelre rendszerint hatalmas kocsisorok alakulnak ki.

A káosz csökkentése és a létfontosságú árukat szállító kamionok közlekedésének megkönnyítése érdekében Marcel Vela román belügyminiszter csütörtökön este azt javasolta magyar kollégájának, Pintér Sándornak, hogy az autópálya-átkelőről tereljék át a személyforgalmat a másik nagylaki határátkelőhöz, hogy Nagylak II-nél csak a teherautók keljenek át, biztosítva ezzel az áruforgalmat.

A két miniszter virtuálisan lepacsizott, így mostantól ebben a rendszerben működnek az átkelők.

Ami annyi változást hozott, hogy Nagylak I-nél uralkodik irányított káosz.

A pénteki beszámolók szerint több mint négy órát kell várakozniuk a Romániába belépni akaróknak, még úgy is, hogy hat sávon engedik be őket.

A határrendészet illetékese szerint a belépők száma nem sokkal magasabb, mint átlagosan, ám a járványügyi ellenőrzés miatt megnő a várakozási idő.

Hirdetés

Méghozzá nem is akárhogy: miközben békeidőben egy személy beléptetése legtöbb egy perc alatt megtörtént, most az egészségügyi vizsgálat miatt akár tíz percig is eltarthat.

Ezt követően pedig rendőrségi és csendőrségi felvezetéssel konvojokat alakítanak, így kísérik haza a belépőket a saját megyéjükbe, ahol hatósági vagy házi karanténba kerülnek.

Már optimális esetben, ha sikerül összefogdosni a gyalogszerrel érkezőket is.

Félő, hogy a húsvéti időszakban ismét megnő a forgalom, ha a külföldön élő románok egy része úgy dönt: hazalátogatna.

Ennek azonban a jelenlegi szükségállapotban nem sok értelme lenne, mivel a hatályos rendelkezések szerint 14 napra mindenképpen karanténba kerülnének.

Ezért az utóbbi hetekben minden bukaresti vezető arra kéri a külföldi románokat: maradjanak abban az országban, ahol életvitelszerűen tartózkodnak.

Nagy kérdés, mennyire hallgatnak majd rájuk.

Hirdetés