Most éppen egy belügyi államtitkárt gyanúsítanak plágiummal

Ha igazak a vádak, Bogdan Despescu komolyan izzadhat.

Hirdetés

Nem sokat fáradozott Bogdan Despescu, a belügyminisztérium november végén kinevezett államtitkára azzal, hogy eredeti művet alkosson, amikor a doktori disszertációját írta – legalábbis ezt állítja a Pressone oknyomozó portál.

A cikk szerint Despescu a hírhedt bukaresti rendőrakadémián doktorált, és 345 oldalas disszertációjából 157 oldalt másolt a forrás feltüntetése nélkül. A rendőrakadémia amúgy azért hírhedt, mert már tavaly jókora botrány robbant ki amiatt, hogy kiderült: az ott szerzett doktori címek jelentős része plágium eredménye – amikor pedig erről leleplező írás jelent meg, megfenyegették a szerzőt, ami az akadémia rektorának tisztségébe került.

A korábbi országos rendőrfőkapitány a Pressone szerint különböző helyeken négyszer is plagizálta a Román Akadémiai Térsaság egyik tanulmányának ugyanazon részét, a dolgozat egyötödét – 77 oldalt – pedig egy könyvből másolta.

Despescu még 2018-ban beperelte a belügyminisztériumot és az országos rendőr-főkapitányságot, hogy megkapja a törvényben szavatolt doktori pótlékot, 2019-ben pedig jogerősen meg is nyerte a pert.

Despescu határozottan cáfolja a plágiumvádat, mint mondja: ő az egyetlen, aki 2010-ig a közbeszerzések terén tapasztalt bűncselekményekkel foglalkozott, vagyis nem is volt honnan másolnia.

Hirdetés