A legutóbbi cigifogás

Molotov-koktéllal gyújtották fel a felsővisói hattárrendészet parancsnokának autóját (VIDEÓval)

Új szintre lépett a máramarosi határrendészet és a cigicsempész-maffia közötti csatározás.

Hirdetés

Köztudomású, hogy Máramaros megye a romániai cigicsempészet fellegvára, és van néhány település, ahol a lakosság jelentős része profitál az Ukrajnából illegálisan behozott cigarettából. Ilyen Felsővisó és Borsa is, ahol eldurvult a viszony a határrendészet és a cigimaffia között.

Vasárnapról hétfőre virradólag a Felsővisótól 7, Borsától 5 kilométerre található Majszin (Moisei) főútja melletti parkolóban kigyulladt egy autó, amiről kiderült, hogy a felsővisői határrendészet parancsnokának gépjárműve, és a tűzoltók szerint szándékosan gyújtották fel. A sajtó azt írja az esetről, hogy Molotov-koktéllal gyújtották fel a gépjárművet, ami a cigicsempész-maffia módszerére vall. Ennek lehetőségével a nyomozók is számolnak, akik gyújtogatás miatt indítottak büntetőeljárást.

Az Europol szakszervezet az eset kapcsán emlékeztetett, hogy a határrendészet parancsnoka a cigicsempészek legfőbb ellensége, főleg, hogy figyelemre méltó mennyiségben foglalt le csempészárut. Az eset megmutatja, hogy milyen állandó veszélynek teszik ki magukat a határőrök és a rendőrök ezáltal, akár az is előfordulhat, hogy aki nem elég szerencsés, elevenen ég el a szolgálati autójában.  Miközben a kockázatok rendkívüliek, s törvénykezés túlságosan engedékeny és bizonytalan, ami bátorítja a rendőrök elleni támadosákot , írja az Europol.

A stopcontrabanda.ro oldal szerint az év eleje óta a máramarosi határrendészek 2 316 780 lej értékben foglaltak le csempészcigit, 13 gépjárművet füleltek le és három személy ellen indítottak eljárást. Gyakran előfordul, hogy a csempészeket csak fegyverlövések útján sikerül megállítani.

Hirdetés