Mobil oltóegységek várják a diákokat az iskolákban, ha elég szülő akarja beoltatni a gyerekét

Erről kérdőíveken kérik ki a véleményüket.

Hirdetés

Iskolai oltási akciókkal növelné a kormány a diákok – és ezáltal mindenki – védettségét a koronavírus-járvány ellen, ehhez az szükséges, hogy elegendő szülő kérje az oltást gyermeke számára – ezt Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter jelentette be kedden.

A tárcavezető elmondta, a tanévkezdésre időzítve szeptember 13-ától űrlapokat osztanak szét a szülők között.

Ezeken három opciót lehet bejelölni: igen, be akarja oltatni a szülő a gyerekét, nem, nem akarja, illetve a harmadik mezőt annak kell kitöltenie, aki még bizonytalan.

A szülők számára biztosítani kívánják a pontos tájékozódás lehetőségét is, így minden iskolában kineveznek egy személyt, akinek a feladata a tisztiorvosi szolgálattal és a szülőkkel való kapcsolattartás lesz, hogy ezáltal a szülők minden, oltásokkal kapcsolatos kérdésére válaszolni tudjon.

Ezt követően tölthetik ki az űrlapokat, amelyeket összegyűjtenek.

Hirdetés

Amennyiben pedig egy iskolában összegyűl 50-60 pozitív válasz – vagyis ha lesz ennyi szülő, aki beoltatná a gyerekét – , akkor az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă ígérete alapján az illető iskolába mobil oltóegységet küldenek.

Az oltóegységek létszámát, a szükséges vakcinamennyiséget és az oltásra szükséges időt a beérkezett pozitív válaszok alapján számolják ki.

A miniszter elmondta, a több mint 300 000-ből eddig több mint 185 000 pedagógus kapta meg az oltást, de újabb összesítés készül a pontos számról, amelyet szeptember 8-án ismertetnek.

Hirdetés