Miután Amerika kimondta, Románia hűségesen elismételte: Oroszország háborús bűnöket követ el

Kérdés, hogy érdemes-e ezt ilyen hangosan forszírozni úgy, hogy az orosz hadsereg épp a szomszédban tör-zúz.

Hirdetés

Az amerikai szenátus kedden fogadott el egy határozatot amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnöket követ el Ukrajna területén. Az amerikai kongresszus szerint a civilek elleni atrocitások ügyében folytatandó vizsgálatoknak nemcsak az elnökre, de az orosz biztonsági tanács tagjaira, illetve a katonai vezetőkre is ki kell terjednie.

Nem kellett soká várni a román visszhangra sem: a magát Amerika és a NATO legfőbb szövetségesének láttatni akaró ország katona-miniszterelnöke, Nicolae Ciucă pénteken elmondta, amit Oroszország Ukrajnában művel, az bizony háborús bűncselekmény, elfogadhatatlan agresszió, amely óriási szenvedéssel, otthonok, kórházak, kórházak, szülészetek, óvodák és iskolák lerombolásával jár, és amely elől már több mint 2,5 millióan menekültek el.

Ez persze nagyon szép gesztus a NATO felé, csak nem biztos, hogy ilyen hangosan kéne hergelni a szomszédban romboló oroszokat.

Románia területén egyébként eddig legalább félmillió ukrán állampolgár utazott át, és elköltöttünk körülbelül 3,4 millió eurót humanitárius segélyekre (ezt persze visszakapjuk az EU-tól), valamint az EU irányításával létrejött egy logisztikai központ is Suceaván, ahol az Erópából érkező adományokat gyűjtik össze, hogy innen osszák szét őket nemcsak a menekülteknek, hanem az Ukrajnában maradt rászorulóknak is.

Bogdan Aurescu külügyminiszter egyébként már csütörtökön arról beszélt, hogy „vannak arra utaló jelek”, miszerint az orosz hadsereg háborús bűncselekményeket követ el Ukrajna területén, ezért Románia 38 másik országgal együtt az ügy nemzetközi kivizsgálását kéri.

Hirdetés