Fotó: edutopia.org / Twenty20

Mit csinálnak a diákok, ha unják az online oktatást? Virtuális bandákba tömörülve lehetetlenítenek el tanórákat

Ez csak azért fordulhat elő, mert mai tizenévesek jobban értenek a digitális oktatás platformjaihoz, mint némelyik pedagógus, és ezt ki is használják.

Hirdetés

Új jelenség ütötte fel a fejét az elmúlt napokban azokban az iskolai közösségekben, ahol online oktatásra kényszerülnek: egy Oroszlánok klánja nevű, több ezer diákot tömörítő csoport zavarja meg rendszeresen a tanórákat. Káromkodnak, szidják a tanárokat és más diákokat, gyakorlatilag ellehetetlenítve az oktatást. Nem hackerekről van szó, hanem olyan diákokról, akik unják az online órákat, jó mókának gondolják a trollkodást, ezért csoportokba tömörülnek.

A Discordon szerda délben mintegy 6844 tagot számlált a csoportosulás, ebből mintegy 1500-an online voltak, írja a Libertatea. Beszélgetésükhöz bárki csatlakozhat és megoszthatja a chatablakban az aktuális órája Zoom-linkjét. Ennek birtokában – beállítástól függően – a trollkodók fiktív fiókokból könnyen beléphetnek a virtuális tanterembe, beleszólhatnak a pedagógus mondandójába, láthatják a többi diákot.

A klánt még tavasszal alapította egy Valentin nevű, 12-13 év körüli gyerek, aki megtalálta a biztonsági rést a Zoom nevű, videochatelésre használt programban. A YouTube-on elérhető egy beszélgetés vele, aminek alapján a rendőrség könnyen be tudná azonosítani. A beszélgetés során azzal nyugtatják a kölyköt, hogy nem érheti semmi baj, mert nem ő buzdította a diákokat arra, hogy zavarjanak meg órákat. De ha mégis megbüntetik, akkor a csoport mellé fog állni.

Az Oroszlánok klánja nevű YouTube-csatornát, ahol nyilvánosságra hozták a megzavart órák felvételeit, időközben szexuális tartalom miatt megszüntették, de Valentin máris toborozza a követőket az új csatornájára.

Hirdetés

A Vrancea megyei rendőrségen az egyik pedagógus írásos bejelentést tett a klán ellen, miután diákjaitól hallott az országos kiterjedésű hálózatról, Teleorman megyében pedig egy másik a 112 segélyhívószámot hívta, mert megzavarták az óráját. A rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya vette át a nyomozást.

Valószínűleg még hallani fogunk az ügy fejleményeiről, addig is az iskoláknak nem ártana jobban felkészülni az ilyen esetekre. Vannak beállítások, melyekkel kivédhető, hogy idegenek lépjenek be az online órákra, ugyanakkor vannak biztonságosabb platformok is az órák zavartalan lebonyolítására.

Hirdetés