Mint a sáskák! Kiakadtak az erdeiket kifosztó román gombászokra a lengyelek

Nem bírnak a „román gombamaffiával”, kormányzati intézkedést követelnek.

Hirdetés

Szokatlan, de rendkívül profitáló módot találtak egyes külföldön élő román állampolgárok a meggazdagodásra: a lengyelek kiakadtak azon, hogy sáska módjára ellepik erdeiket, leszedik az összes ehető gombát, és jó pénzért eladják a németeknek. Harmadik éve tematizálja a problémát a német és a lengyel sajtó, mindeddig azonban nem sikerült megfékezni a jelenséget, mely egyre durvább méreteket ölt.

Az egyik lengyel hírcsatorna és az egyik napilap is utánajárt a témának. Kiderítették: a szervezett csoportok tagjai román állampolgárok, és – mint fogalmaznak – sáskák módjára lepik el a lengyel erdőket. Az erdők közelében élő helyiek, akik számára a gombászás fontos szabadidős tevékenység, már-már nemzeti sport, felháborodva konstatálják, hogy a kisbuszokkal érkező románok letarolják az erdőket. A termést átválogatják, becsomagolják, ezt követően hűtőautókkal Németországba és Franciaországba szállítják.

Míg az előző években kisebb csoportokat alkotva, személygépkocsikkal jöttek, és az erdőkben, szabad ég alatt aludtak, addig idéntől kisbuszokkal érkeznek, illetve panziókban szállnak meg. Ebből is látszik, hogy jól jövedelmez nekik a gombászás – állapítja meg a lengyel sajtó.

Tavaly politikai téma lett a román gombászokból, a PiS nevű kormánypárt egyik parlamenti képviselője a helyszínen járva ígéretet tett, hogy szabályozni fogják a külföldiek által törvényesen leszedhető gomba mennyiségét. Előrelépés nem történt azóta sem az ügyben. A lengyel erdőket felügyelő állami hatóság is tehetetlen a román gombamaffiával szemben.

Hirdetés

Jelenleg kizárólag magánszemélyek, saját fogyasztásra szedhetnek gombát Lengyelországban. Kereskedelmi célú gombászáshoz külön engedély szükséges.

Németország egyébként úgy oldotta meg a román gombászok problémáját, hogy irtózatosan megemelte a kiszabható büntetéseket.

Hirdetés