Illusztráció / Pixabay

Minél tovább tartanak a korlátozások, annál durvább drágulások lesznek

Nem ússzuk meg az egyre vészesebben közeledő globális élelmiszerkrízist. Egyik előjele, hogy a járvány miatt tizedik hónapja egyhuzamban nőnek az alapélelmiszerek árai – Romániában is.

Hirdetés

A járványtól sem szabadultunk még meg, de már most biztosra vehetjük, hogy az egészségügyi válság után előbb-utóbb az elkerülhetetlen élelmiszerválsággal is szembe kell nézzünk. A szakértők a 2000-es évek második felétől kezdve rendszeresen figyelmeztetnek: a globális népességnövekedés és sok más egyéb tényező következményeként pár évtizeden belül komoly élelmiszerválság alakul ki. A koronavírus-járvány nemhogy kitolta volna a válság várható kezdetét, előrehozta azt, ami abban is megmutatkozik, hogy

tizedik hónapja egyhuzamban nőnek az alapélelmiszerek árai világszinten.

A külső okokat jól ismerjük, ezek közül elég a klímaválság mezőgazdaságra gyakorolt hatását megemlíteni, de belső okok közül a szakértő azt emelte ki, hogy Románia nem megfelelő gazdaságpolitikát folytat. Zöldséget, gyümölcsöt, gabonát exportálunk, míg feldolgozott élelmiszereket importálunk, amiért sokkal többet fizetünk az áruházláncok pénztárgépeinél. A pandémia miatt teljes ágazatok álltak le, kevesebben vásárolnak, az üzletek annak érdekében, hogy elkerüljék a veszteséges működést, árakat emelnek.

Két éve tartó durva szárazság után Románia nem képes egy olyan program beindítására, mely a zöldségek, gyümölcsök, húsok hazai feldolgozását serkentené.

Az árak tovább fognak emelkedni, különösen az idényzöldségek és -gyümölcsök esetében.

Ha a korlátozások nem oldódnak fel, júliusban további növekedés várható, amihez hozzáadódik az energiaárak és az adók növekedése is. Semmi jóra nem számíthatunk – állítja Mircea Coșea gazdasági szakértő.

Hirdetés

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint a globális élelmiszerár-index tizedik hónapja nő. Ezt a mutatót az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag (növényi olajok, gabona, húsfélék, tejtermékek és cukor) nemzetközi piaci ára alapján számolják ki. Az index 2021 márciusában 118,5 pontra nőtt, amire 2014 júniusa óta nem volt példa. Az utóbbi hónap növekedését elsősorban a növényi olajok árának megugrása okozta.

A szakértő szerint mindez már az elkerülhetetlen globális élelmiszerválság egyik előjele. A pandémia a legszegényebb országokban gyorsítja fel a folyamatot. Az ENSZ becslése szerint az éhezés veszélye körülbelül 183 millió embert fenyeget. Ebből a szempontból 2021 nehezebb év lesz, mint 2020.

Hirdetés