Mindenki le akarja mondatni a plágiummal vádolt oktatási minisztert, de ő nem mond le

Az USR egyszerű indítványt nyújtott be Sorin Cîmpeanu ellen, a minisztérium előtt tüntetés van… Na és?

Hirdetés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyszerű indítványt nyújtott be a parlamentbe Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter ellen, akivel kapcsolatban komoly plágiumvádak merültek fel. Mint megírtuk, a fontos tisztségekben lévő plagizátorok lebuktatására szakosodott Emilia Șercan újságíró hétfőn tett közzé egy cikket, amelyben leírja, hogy Cîmpeanu 92 oldalt emelt át lényegi változtatás nélkül egy 2006-os munkájába a szerzők megjelölése nélkül egy olyan 6 évvel korábbi munkából, amelynek társszerzője volt ugyan, de abban csak 9 oldalt jegyzett.

A cikk arra is kitér, hogy a miniszter oktatási reformjai, amelyeket át akar vinni a parlamenten a felsőoktatást érintő részben többek között éppen a plagizátorok bőrét kívánja menteni azzal, hogy ezek a vétkek a „reform” értelmében könnyen elévülhetnek. Ez nyilván a szintén plágiumvádak árnyékába került miniszterelnöknek, Nicolae Ciucának is kapóra jönne.

Az USR egyszerű indítványának szövege amúgy erre is kitér: amellett, hogy plagizátornak, tolvajnak és egyebeknek nevezi Cîmpeanut, arra is utal, hogy azt a kormányt, amelyben ő oktatási miniszter lehet szintén egy plagizátor, Nicolae Ciucă vezeti.

Az egyszerű indítvány lényege is egyszerű: ha a parlament megszavazza, Cîmpeanu repül. Ám a torzszülött koalícióra való tekintettel, amely a parlament döntő többségét egy érdekhálóba fonja, ez aligha fog megtörténni.

Hirdetés

Annak dacára sem, hogy nem is ez az első kezdeményezés Cîmpeanu lemondatására: Dacian Cioloş új pártja, a REPER már kezdeményezte egy egyszerű indítvány benyújtását egy 40 ezer polgár által aláírt petícióra hivatkozva, csak nem találtak hozzá politikai partnereket. Amúgy mi is megírtuk már a kifogásainkat Cîmpeanu úr ellen.

Az oktatási minisztérium előtt amúgy szerdán is a miniszter lemondását követelő tüntetés zajlott; a tüntetők között olyan ismert személyiségek is megjelentek, mint Tudor Giurgiu filmrendező, az A kategóriás TIFF filmfesztivál igazgatója.

Hirdetés