Míg Románia külföldről vár segítséget, az Unifarmnál halomban áll a járvány elején aranyáron vásárolt felszerelés

Életeket menthetne a csőd szélén álló állami vállalatnál rohadó 390 lélegeztetőgép, de törvénymódosításra lenne szükség ahhoz, hogy továbbpasszolják.

Hirdetés

390 lélegeztetőgép (ebből 80 hordozható), 27 millió egészségügyi maszk és 650 millió lej értékű egyéb kórházi felszerelés áll kihasználatlanul az egészségügyi cuccok beszerzésével és a kórházak felszerelésével megbízott állami vállalat raktárában. Erről maga a csőd szélén álló Unifarm számolt be egy közleményben, melyben azt írták, a jelenlegi egészségügyi válság közepette átadnák a belügyminisztérium alá tartozó vészhelyzeti igazgatóságnak.

A negyedik járványhullám kedvezőtlen alakulása indokolttá tenné a készlet zárolásának feloldását, figyelembe véve, hogy a román állam a járvány kirobbanásakor óriási összegeket fizetett értük,

kár lenne, ha újabb összegek mennének el hasonló felszerelések beszerzésére

– figyelmeztet az Unifarm vezetősége.

Az Unifarm és a vészhelyzeti igazgatóság megegyezett a készlet átadásáról, de ez még nem elég: sürgősségi kormányhatározatra van szükség ahhoz, hogy a felszerelések mihamarabb a kórházba juthassanak.

Hirdetés

Ahogy többször is írtunk róla, a pandémia kirobbanásakor óriási sumákolások történtek az Unifarmnál, mely túlárazva szerezte be a kórházi felszereléseket, ráadásul jelentős részüket az Eximbanktól felvett 1,15 milliárd lejes kölcsönből. A volt igazgató ellen eljárás indult, míg az állami vállalat a csőd szélére került, mert naponta 230 ezer lej büntetőkamatot fizet a banknak.

50 millió lej értékű árunak máris lejárt a szavatossági ideje.

Mindeközben a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeknek nem jut elég szabad ágy és lélegeztetőgép az intenzív osztályokon, amiért Románia aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát.

Hirdetés