Miért nem éri meg, hogy egy matracot csak úgy kidobjunk az utcára?

Ha az illetékesek történetesen végzik a dolgukat, elég sokat kell perkálni egy ilyen akcióért.

Hirdetés

Ugye, önökkel is előfordult már, hogy szinte elhányták magukat, amikor elsétáltak egy-egy tömbháznegyedi közös szemétgyűjtő mellett? Ami néha ott van, az leírhatatlan. Persze, ennek nem csak az az oka, hogy a hanyag emberek szanaszét hajigálják a szemetet. Nem jön időben a szemetes, kóbor ebek, kóbor emberek hányják szét a kukákba dobált szemetet satöbbi.

A kóbor ebeket nem büntetik, az embereket azonban igen. Mégpedig 3000 és 6000 lej közti pénzbírsággal. Ami azért nem egy sör ára. Na, pont így járt az a temesvári polgár, akinek elege lett a matracából és úgy döntött, leviszi a kukába. Hopp, várjunk, hiszen egy matrac nem fér bele! Na nem baj, szépen lement és elhelyezte a kiszuperált tárgyat – nem is a közös gyűjtőhelyre, hanem a sarki zöld kuka mellé. Amelybe, ugye, éppen az üveget szokás szelektíven bedobni. Szóval nagyon mellényúlt.

Balszerencséjére a térfigyelő kamera lekapta, a megfigyelők meglátták, a helyi rendőrség akcióba lépett és a polgár zsebe 6000 lejjel könnyebb lett. Ráadásul a törvény értelmében a vétkes köteles a felelőtlenül kidobott szemetet eltávolítani, ugyanis ha nem teszi, újabb bünti jöhet, 7500 és 15 000 lej között. Ennyiből már egy műemlék épület homlokzatának jó 20 négyzetméterét tatarozni lehet! Vagy irtó sok új matracot lehet venni.

Persze eltöprengünk kicsit azon, hogy ha ilyen szigorúan büntetik a rossz helyre szemetelést, továbbá ilyen hatékonyak az illetékesek, akkor mi a jóistenért hever annyi dzsuva mindenütt?

Hirdetés