Miért igazoljam magam? Rendőr vagyok! És mi micsodák vagyunk? (VIDEÓval)

A fenti cím részlet egy totálisan abszurd párbeszédből. De nem egy hollywoodi filmben hangzik el. Hanem az utcán. Romániában. Ma.

Hirdetés

Van egy olyan szabály, mely szerint a helyi rendőrség és a közlekedési rendőrség alkalmazottai felszólításra kötelesek igazolni magukat, amennyiben valamely kihágás vagy, urambocsá, bűncselekmény esete gyanúja merül fel személyük ellen. Mert, ugye, a nap végén a rendőr is csak ember. Vagyis nem tévedhetetlen.

És akkor most tessék elképzelni a következő helyzetet: egy helyi rendőr megáll az autójával  a tilosban. Amennyire az alábbi videón látszik, az út kellős közepén, keresztbe. Megállt, na, most mi van? A véletlen viszont úgy hozta, hogy arra járt egy kolléga a közlekedési rendőrségtől. Aki szintén megállt, de nem csak úgy. Hanem, hogy igazoltassa a tilosban parkoló kollégát. És innen következik az a párbeszéd, amely vicces is, dühítő is, de mindenképpen abszurd. Hiszen mindkét rendőr ismerte a vonatkozó szabályt. Na de tessék, itt egy kis ízelítő a társalgásból (hála Istennek, Bukarestben történt, nem nálunk, Erdélyben):

Helyi rendőr (HR): Miért igazoljam magam? Menjetek már a dolgotokra, mert nagy cirkusz lesz. Nektek is vannak főnökeitek, nekem is. Én beszéltem a főnökömmel…

Közlekedési rendőr (KR): De engem ez nem érdekel.

HR: Én rendőr vagyok. Miért igazoljam magam?

KR: És mi mik vagyunk? Kérem az iratokat, az autóét meg a magáét is.

HR: Nem adok semmit, amíg nem jön egy főnököm. Nem tudtok csinálni velem semmit. Nektek is vannak főnökeitek, nekünk is. Te, fiúka, ne tedd rám a kezed. Nem adok oda semmit. Mit csinálsz, bilincsbe versz, mit csinálsz?

KR: Kötelessége igazolni magát a rendőr jelenlétében.

HR: Ez a fiú pimasz! Hé, te rángatsz, te, fiúka? Mi van, én valami hajléktalan vagyok? Vagy idejösztök, vagy cirkusz lesz ezzel itt. Hívj fel egy felügyelőt tőlük, jöjjön ide.

KR: Nem érdekel, ki jön ide, adja ide az iratait.

Hirdetés

HR: Menj már a dolgodra!

KR: Menjek a dolgomra?

HR: Hogy adjam oda az autó iratait, ha gyalog vagyok? Gyalogos járőr vagyok.

KR: Adja ide a személyi igazolványát. A személyi számát.

HR: nem akarom odaadni. Visszautasítom az igazolást. Gyalogos vagyok, semmi közöm az autóhoz, nincs jogosítványom.

Jó, mi? Az ember esze megáll és csak ácsorog jobbra-balra. Na de a fejlemények is igen… hogy is mondjuk, mioritikus módon alakultak. A huzavona tartott még egy ideig, aztán az egy igaz igazság darabokra hullt. Egyes hírek szerint a közlekedési rendőr megbírságolta a mérges kollégát, ám aztán a saját főnöke utasítására kukába dobta a büntit. Más hírek szerint a helyi rendőr igenis akciózott és a közlekedési rendőr cselekedett jogtalanul, persze, mert egy kötekedő alak. Nyilván ez a helyi rendőrség verziója. Szóval teljes a zűrzavar. Ráadásul az illető kerület polgármestere (a helyi rendőrök a polgármesteri hivatalokhoz tartoznak) azzal fenyegetett, hogy ha ennyire gyalázzák az embereit, ő bizony visszahívja őket az utcákról, s aztán lesz, ami lesz.

Csodás szombatot kívánunk! Ja, itt a videó a fenti párbeszéddel:

Hirdetés