Micsoda pályafutás: két volt USR-es politikus az AUR-ba igazolt

A liberális oldalról rögtön a szélsőjobbhoz csapódtak.

Hirdetés

A román politikában egyáltalán nem szokatlan a politikusok vándorlása, mindennapos eset, hogy valaki egyik nap az egyik pártban köpködi a másikat, másnap aztán már az előző nap köpködött pártból köpködi az előző pártját.

Azonban arra mégiscsak felkapja az ember a fejét, ha valaki

egy liberális párt után egy misztikus-vírustagadó-szélsőjobb alakulatban folytatja a pályafutását.

Márpedig most ez történt.

Rögtön két politikus is így tett.

Mindketten a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alapítói közé tartoznak, sőt egyikük még a párt parlamenti képviselője is volt, most viszont beléptek a Románok Egyesüléséért Szövetségbe (AUR).

Raluca Amariei az USR országos alelnöke volt, és a párt Szeben megyei alapszervezetét vezette. A másik politikus Dan Rădulescu, aki az USR parlamenti képviselője volt, és korábban a Prahova megyei alapszervezet elnöke.

Mindketten a párt konzervatív szárnyához tartozóként határozták meg magukat, és

még 2020-ban szakítottak a liberális pártokat tömörítő Renew Europe-hoz tartozó USR-rel, világnézeti okokra hivatkozva.

Hirdetés

Ettől még választhattak volna maguknak jobbközép pártot – például a kormányzó Nemzeti Liberális Pártot is –, de ők rögtön a másik szélre ugrottak át.

Amariei „bátor” pártnak nevezte az AUR-t, amelynek szerinte most esélye van megmutatni, hogy hiteles és komoly alternatívát képvisel.

Rădulescu exhonatya azzal indokolta döntését, hogy a magyarellenes megnyilvánulásoktól sem ódzkodó AUR minden olyan értéket képvisel, amelyeket ő is vall: kiáll a család, a nemzet, a hit és a szabadság mellett.

Kíváncsian várjuk, milyen karriert futnak majd be a politikai paletta másik szélén, de a román politikusok talpraesettségét és alkalmazkodóképességét ismerve nem féltjük őket.

Hirdetés