Micsoda kedd, két arany, két ezüst, egy bronz: a magyarok napja volt a tokiói olimpián!

Le az összes kalappal: megvan a legszebbik érem kajakozásban és birkózásban, s még hozott a nap további jó híreket is. Mutatjuk!

Hirdetés

A nap magyar duplázói: Kopasz Bálint és Varga Ádám. Először lehet egy országból két versenyző is ugyanabban a kajak-kenu versenyszámban, és a magyarok rögtön éltek is a lehetőséggel: a férfi kajak egyes 1000 méteres döntőjében az arany- és az ezüstérmet is elvitték, ráadásul Kopasz Bálint olimpiai rekordidővel nyert. Utoljára 1996-ban, férfi száz méteres mellúszásban volt két magyar az első két helyen, Rózsa Nobert és Güttler Károly.

A nap nem magyar duplázója: Lisa Carrington. Az új-zélandi kajakos előbb a 200 méteres egyéni versenyt, majd Caitlin Regallal a 500 méteres kettest is megnyerte, utóbbi számban Kozák Danuta és Bodonyi Dóra bronzérmes lett.

A nap visszalépője: Larisa Iordache. Sérülés foszlatta szét a szebb napokat is látott román női torna egyetlen tokiói éremreményét, a mindent egyetlen szerre feltevő sportoló végül nem tudott versenyezni a gerenda fináléjában.

A nap visszatérője: Simone Biles. Az amerikai tornászcsillag a csapatverseny után sem az egyéni összetettben, sem az első három szerenkénti döntőben nem versenyzett, de gerendán végül odaállt és szerzett egy bronzérmet.

A nap tökéletes búcsúja: Lőrincz Tamás. Kilenc évvel az elvesztett londoni döntő után, élete utolsó versenyén megszerezte az olimpiai aranyérmet a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjában. A kirgiz Akzsol Mahmadov elleni döntőben 2-1-re győzött, holnap pedig szurkolhat testvérének, Lőrincz Viktornak, aki 87 kg-ban jutott a döntőbe.

A nap csapata: a magyar női pólóválogatott. Nem volt sima a hollandok elleni negyeddöntő, de 14-11-re nyertek a magyar lányok, így zsinórban a negyedik olimpián jutottak a legjobb négy közé. Hogy ezúttal ne megint negyedik hely legyen a vége, az elődöntőben Spanyolországot kellene legyőzni.

A nap erdélyi magyarja: Incze Kriszta. A sepsiszentgyörgyi birkózó a nap „magyar” csatájában legyőzte a korábbi világbajnok Sastin Mariannát, majd kikapott a kirgiz Ajszuluu Tininbekovától, de szerdán így is a bronzéremért küzdhet a 62 kg-os súlycsoportban.

Incze Kriszta (kékben), az erdélyi magyar büszkeségünk bronzéremért küzdhet
Hirdetés

A nap tengerésze: Berecz Zsombor. Tenger nélküli ország elvétve szerez érmet vitorlázásban, most azonban a finn dingi hajóosztályban összejött egy magyar ezüst.

A nap világcsúcsa: Karsten Warholm. A férfi 400 méteres gátfutás világcsúcstartója úgy lett aranyérmes, hogy közel egy másodperccel javította meg saját, alig egy hónapos világcsúcsát, elsőként érve el 46 másodpercnél jobb időt (45.94).

A nap dupla-duplája: Elaine Thompson-Herah. A riói olimpián 100 és 200 méteres női síkfutásban is győztes jamaicai sprinter Tokióban is megnyerte mindkét számot – elsőként az ötkarikás játékok történelmében.

A nap triplázója: Anita Wlodarczyk. A lengyel kalapácsvető az első női atléta, aki három egymás utáni olimpián is aranyérmes lett egy egyéni számban. Neki nagyon jól jött a koronavírus miatti halasztás, mert egy éve még térdszalagszakadás utáni műtétből lábadozott.

Hirdetés