Mi lapult a banános dobozok mélyén? Csupán fél tonna vegytiszta kokain…

Egy Bukarest melletti gyümölcslerakatban több tízmillió eurót érő drogot talált a rendőrség.

Hirdetés

Egyelőre nincsenek pontos adatok arról, hogy honnan jött, és melyik országba akarták továbbpasszolni azt a fél tonna kokaint, melyet az Ilfov megyei Chiajna nevű település egyik zöldség- és gyümölcslerakatában találtak.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) közleménye nem árul el túl sokat a nagy fogásról, mindössze annyit lehet tudni biztosan, hogy a cucc Kolumbiából származhat, és az egyik EU-tagállam közvetítésével, húsz tonna banánnal együtt érkezett Romániába. Az 503 kilogrammot 35 banános dobozba osztották szét. Piaci értéke 25 millió euróra tehető.

A különböző, egymásnak néha ellentmondó sajtóértesülések szerint a konstancai kikötőn keresztül érkezhetett az országba a szállítmány, mely a vámellenőrzések során nem akadt fenn a hatóságok szűrőjén. A tízkilós csomagokban szállított kokain 98 százalékos tisztaságú, így egyes források szerint valójában 50 millió eurót ér. A G4Media úgy tudja, hogy a belgiumi Antwerpenből szállították Romániába, és a rendőrséget személyesen az importőr értesítette.

Ekkora kokainfogás legutóbb 2019 márciusában volt, amikor a Tulcea megyei Szentgyörgy partjai mellett felborult csónakban egytonna kokainra bukkantak. A Fekete-tenger partjain hetekig lehetett elvétve kokaincsomagokat találni, ezekből jutott a szomszédos Bulgáriába is. Akkor egy brazilokból, libanoniakból, szerbekből, ukránokból és románokból álló bűnbandát számoltak fel, mely 3 tonna kokaint szállított le Brazíliából, hogy azt Románián keresztül a Nyugat-Balkánon, illetve Hollandiában, Belgiumban és Spanyolországban terítse.

Hirdetés