Meredeken nőnek az esetszámok, egyre több a fertőzött gyerek is

Nem sokat teketóriázik a negyedik járványhullám.

Hirdetés

Május elején volt legutóbb ilyen magas a napi esetszám, mint szerdán: összesen 1443 új beteget regisztráltak, több mint 42 ezer teszt alapján. Ahogy az alábbi grafikonon is látszik, egy hét alatt szinte a duplájára nőtt az új esetek száma.

A negyedik járványhullám kétség kívül gyors ütemet diktál, hiszen máris 2 455 fertőzött szorul kórházi ápolásra, ebből 293-an az intenzív osztályon fekszenek.

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint keddig 77 fertőzött gyermeket kezeltek a kórházakban, ebből öten vannak súlyos állapotban. A hatóságok arra számítanak, hogy az iskolakezdés miatt felgyorsul a járvány terjedése a diákok körében, ezért óvatosságra intik a szülőket. Közben a Tanulók Országos Tanácsa azt sürgeti, hogy minden diákot teszteljenek tanévkezdéskor, nem csak a beoltatlanokat.

Hirdetés

Kedd reggeltől szerda reggelig 21 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírussal. A legfiatalabb áldozat a negyvenes éveiben járt. Egy kivétellel mindegyik elhunyt más betegségben is szenvedett.

A lakosságarányos fertőzési ráta alapján továbbra is mindegyik megye zöld zónás, és egyedül Ilfov megyében haladja meg az 1 ezreléket a járványmutató. A napi esetszám megyei eloszlása szerint néhány megyében az átlagosnál jobban terjed a vírus: Bukarest (269) után a legtöbb új koronavírusos esetet Temes (73), Konstanca (64), Szatmár (63) és Kolozs (60) megyében regisztrálták.

Hirdetés