Szerdai felvétel Kolozsvár Dónát negyedéből

Mennyit kell még a négy fal között ülnünk, hogy megfékezzük a járványt?

A válasz nem fog tetszeni, de jobb, ha hozzászokunk a gondolathoz.

Hirdetés

Mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mennyi időt szükséges még elzárkózva töltenünk a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Horațiu Moldovan egészségügyi államtitkárt és Adrian Streinu-Cercel járványügyi szakértőt, a járványtani intézet vezetőjét is megkérdezték erről az elmúlt napokban.

A két illetékes válasza nagyjából egybecsengett:

ideális esetben még legalább 10 hétig minimálisra kell csökkenteni a társadalmi érintkezést,

tehát érdemes otthon ülni, és csak nagyon indokolt esetben kimozdulni. Bár a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon nehéz gyakorlatba ültetni. A szakértők eleinte 6 hetet javasoltak, ez a legoptimistább forgatókönyv, az ideális viszont 8-10 hét lenne, magyarázta az egészségügyi államtitkár az egyik hírcsatornának.

Szerinte a vírus megfékezésének ez a legbiztosabb módja, de az emberek önkéntes elvonulásán túl, a gazdasági és szociális tevékenységek fenntartásában is alapos szervezettségre van szükség.

A járványtani intézet vezetője ugyanakkor arra számít, hogy az elkövetkező egy évben Románia 19 milliós lakosságának 80 százaléka megfertőződik.

A járvány húsvét után érheti el a csúcspontját, amikor a lakosság családi összejöveteleken fertőzheti meg egymást, ami az idősebb generáció számára végzetes lehet. A megoldás: a húsvét idején is kerülni kell az érintkezést, még a családon, rokonságon belül is.

A szakértők felhívása ellenére továbbra is sokan panaszkodnak arra, hogy a lakosság, különösen az idősek még mindig nem veszik komolyan a járványt, pedig rájuk nézve a legveszélyesebb.

Székelyudvarhelyen már hangosbemondóval járják körbe város utcáit,

Hirdetés

azzal a felhívással, hogy mindenki maradjon otthon. A helyi rendőrség autóiból szóló magyar és román nyelvű felhívás ellenére az emberek továbbra is a parkokban, játszótereken ücsörögnek. Ez nem székelyudvarhelyi sajátosság, azokra a városokra is jellemző, ahol még nem vetettek be hangosbemondót.

A pénteki nap folyamán nyilvánosságra került egy dokumentum, mely drasztikus intézkedéseket vezetne be a lakosság otthon tartására. Ebben az áll, hogy a civilek csak akkor hagyhatnák el otthonaikat, ha dolgozni mennek (ehhez szükség van a munkáltató által kibocsátott igazolásra), vagy halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak. A vásárlást csak a lakhelyhez közeli üzletekben ejtheti meg a lakosság. Az idősek segítése vagy egyéb sürgős ügyek intézése az útvonal részletezésével történhet.

A dokumentum kiszivárgása után a román hatóságok közölték: ez csak egy tervezet, amelyet még nem hagytak jóvá az illetékes bizottságok, az életbe lépésig még sokat változhatnak a benne szereplő intézkedések. Mivel egy belső használatra készült tervezetről van szó, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) nyomozást indított nem nyilvános információk kiszivárogtatása miatt, amit 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatnak.

Hirdetés