Mennyit árt egy jól időzített leleplező cikk a kampányban?

Az USR belső felméréséből most ez is kiderül.

Hirdetés

Nem biztos, hogy kizárólag a Rise Projekt tényfeltáró cikke az oka, de Dan Barna egyre távolabb kerül attól, hogy megszorongassa két esélyesebb ellenfelét az államfőválasztáson: Klaus Iohannist és Viorica Dăncilát. Az USR belső felmérése alapján ugyanis 1,2 százalékpontot veszített a népszerűségéből az elmúlt egy hónapban. Míg szeptemberben 19,7%-on állt, októberre 18,5%-ra esett, így csak a harmadik helyre futhatna be, ha most lenne az államfőválasztás.

Bár Klaus Iohannisról nem írtak tényfeltáró cikket, az ő fölénye is csökkent 40,5%-ról 39%-ra. Ha azt hittük volna, hogy megbuktatása után Viorica Dăncilă, illetve a PSD már labdába sem rúghat, tévedtünk: a válaszadók 24,4%-a rá szavazna rá, ez pedig 3%-os növekedést jelent szeptemberhez képest.

Mircea Diaconu (ALDE, Pro Románia) 8%-on, Toader Paleologu (PMP) 3,8%-on, míg Kelemen Hunor 3,9%-on áll a felmérés szerint (szeptemberben 3,1%-on állt). Megnyugtató viszont, hogy a caracali gyilkosságot elég visszataszító módon felhasználó, nyíltan magyarellenes Alexandru Cumpănașu mindössze a szavazatok 1,8%-át szerezné meg.

Egy parlamenti választáson a pártok állása a következő lenne:

  • a PNL 36,8%-on stagnál,
  • a PSD 0,4%-al nőtt (24,9%)
  • USR-PLUS 1,1%-kal csökkent (19,9%)
  • Pro România közel 1%-kal nőtt (6,5%).
Hirdetés

A politikai válság rendezésére a válaszadók 45,8%-a előrehozott választást szeretne, 20,1% egy új PSD-kormányt, 18,5% egy szakértői, 14,4% egy kisebbségi kabinetet támogatna.

A felmérést október 15–23. között végezték, a PSD kormány elleni bizalmatlansági szavazás és a Dan Barna egykori cége EU-s pályázatokkal kapcsolatos visszaéléseit bemutató cikk megjelenése után.

Hirdetés