Mennyi pénzből próbálnak meggyőzni bennünket az elnökjelöltek, hogy alkalmasak az ország vezetésére?

Összesen 34 millió lejből dübörög az eddigi legunalmasabb kampánygépezet.

Hirdetés

Ha esetleg álmatlan éjszakái lennének a kíváncsiság miatt, vajon melyik elnökjelölt mennyi közpénzből kampányol, akkor az Állandó Választási Hatóság (AEP) összesítése segíthet a bajon. Eszerint összesen 34 millió lejt utalnak ki a jelöltek kampányára, a legtöbbet, 10 millió lejt Klaus Iohannis kapja az állami költségvetésből. A második legnagyobb összeg Viorica Dăncilă markát üti: ő 6,8 millió lejből próbálja mozgósítani szavazóbázisát – valószínűleg csak azokat, akik nem beszélnek angolul, mert ahogy elkotyogta ma, szerinte csak ők az igazi hazafiak. Az összeg nagyobb része közpénz.

Mircea Diaconu sem panaszkodhat. Ahhoz képest, hogy nem is igazán akar államfő lenni, kampányát 6 millió lejjel támogatják, főleg a magánszektorból. Teodor Paleologu 3,4 millióból, Dan Barna 3,3 millióból, Viorel Cataramă 1,3 millióból kampányolhat.

Magánfinanszírozásból járhatja az országot Ramona Ioana Bruynseels (620 ezer lej), Kelemen Hunor (445 ezer lej) és Alexandru Cumpănaşu (385 ezer lej) is.

Szóval ennyi pénzből untatnak halálra bennünket a kedves elnökjelölt urak és hölgyek, miközben az államelnöki posztért „küzdenek”.

Mostmár nyugodtan lehet szenderegni, ha történik valami izgalmas, szólni fogunk.

Hirdetés