Mégse bólintott rá az UEFA Nagy-Magyarországra, jöhet a biztosítási árplafon, költekezhetnékje van a hadseregnek – hírek vegyesen

Ha csak egy hírösszefoglalót olvas el ma, ez legyen az!

Hirdetés

Tovább bonyolódik a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinók körüli focibotrány

Nagyon kiakadt a román sajtó és a politikum is a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kedd délutáni bejelentésén, miszerint ezentúl engedélyezik a szurkolóknak a történelmi Magyarországot ábrázoló zászlók és molinók bevitelét a válogatott meccseire, miután az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) úgy foglalt állást, hogy önmagában a jelkép használata nem minősül rasszizmusnak, vagyis kvázi áldását adta a dologra. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) kisvártatva közleményt is kiadott, amiben leszögezik, az UEFA semmi ilyesmit nem hagyott jóvá. Az ügyben végül a Krónika öntött tiszta vizet a pohárba: megkeresték az UEFA sajtóosztályát az ügyben, és azt a választ kapták, hogy az európai fórum valóban nem bólintott rá a nagy-magyarországos molinókra.

„Az UEFA-nak tudomása van azon sajtóbeszámolókról, amelyek szerint jóváhagyta a történelmi Magyarországot ábrázoló zászlók és molinók használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken. Hogy minden kétséget eloszlassunk: az UEFA semmilyen szinten nem engedélyezte ilyen zászlók vagy molinók használatát, az ilyen zászlók és molinók jelenléte így fegyelmi következményeket vonhat maga után. Az MLSZ-t megfelelően tájékoztattuk erről, és azt javasoltuk, tegye meg a szükséges lépéseket, hogy elejét vegye az ilyen molinók nyilvános használatának az UEFA meccsein”

– írta válaszlevelében az UEFA. Valamiért az az érzésünk, hogy ez a botrány még jócskán tovább fog gyűrűzni.

Úgy néz ki, jön az árplafon a gépjármű-biztosítások piacán

A pénzügyminisztérium új határozattervezete értelmében a kormány hat hónapra a tavaly március 1-jei árakon maximalizálhatja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakat. A javaslat értelmében ezer lejtől ötvenezer lejig terjedő bírsággal sújtanák a megszabottól magasabb díjakat alkalmazó társaságokat. A határozatot ugyan a parlamentnek még el kell fogadnia – az érvénybe lépésétől számított hat hónapig lesz majd érvényben –, de miután korábban már Nicolae Ciucă miniszterelnök is pedzegette, hogy szükség esetén árplafont vezetnek be, valószínű, hogy ez megtörténik. A szegmensben azután tört ki a pánik, hogy az egyik biztosítótársaság, a nagy piaci részesedéssel rendelkező Euroins Románia ellen csődeljárás indult. Ciucă már korábban is hangsúlyozta, hogy árplafont maximum néhány hónapra tudnak bevezetni, de remélhetőleg addig rendeződik a helyzet a biztosítási piacon.

Annyi pénzt akart elkölteni a román hadsereg, amennyi nincs is

Úgy tűnik a román hadseregnél igyekeznek kihasználni a szomszédban dúló háború okozta pánikot, mert egy olyan fegyverbeszerzési tervezetet terjesztettek be a parlamentbe, hogy elsőre nehéz kiolvasni a rajta szereplő számokat. A hadsereg többek között közepes és rövid hatótávolságú rakétákat, páncélozott harcjárműveket, aknavető lövegeket és F–16-os vadászgépekhez használatos rakétákat kíván magának beszerezni, méghozzá nem kis tételben. A tervezett beszerzési eljárásnak két fázisa van, az első 2023 és 2030 között valósul meg, ha a fejesek megszavazzák, és nem kevesebb, mint 2,1 milliárd euróba fog fájni az adófizetőknek. A második szakaszra 2030 után kerülne sor, de az már csak rongyos 100 millió eurócska lesz. Szép estét mindenkinek!

Hirdetés