Meglepő fordulat: már nem a hadsereg és az egyház a két legnépszerűbb intézmény az országban

Mi több, egy friss felmérés eredményei alapján a „siralmas” kifejezés már nem elég lesújtó, ha az egészségügy és a parlament népszerűségét nézzük.

Hirdetés

Míg a korábbi években készült hasonló témájú közvélemény-kutatások rendszerint azt mutatták, az ország lakossága a katonaságban és az egyházban bízik meg a leginkább, mára ez a sorrend felborult.

Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek a tűzoltóságban (77%), a SMURD-ban (63%) és a mentőszolgálatban (57%) már jobban bízik,

a katonaság és az egyház lecsúszott a negyedik, illetve ötödik helyre.

Ez talán abban a kontextusban is érdekes fordulat, mert hónapok óta nyilvános vita zajlik Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár, katasztrófavédelmi főfejes közt a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) átszervezéséről, a friss felmérés azonban egyértelműen azt mutatja,

a lakosság nagyon is elégedett Arafaték munkájával.

Ami viszont elgondolkodtató, hogy a megkérdezettek a kórházakban (alig 15 százalék) és a parlamentben (17%) bíznak a legkevésbé, de az államelnöki hivatal, de még az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is a lista végén kullog.

Hirdetés

Egy másik fejezet az uniós tagság támogatottságát firtatta, itt elég egyértelműek a számok:

a lakosság 70 százaléka továbbra is az Európai Unióban képzeli el Romániát,

míg a megkérdezettek alig 9 százaléka kilépéspárti. Az Oroszországhoz való közeledést már csak 7 százaléknyian támogatják, míg az alanyok 35, illetve 31 százaléka szerint inkább az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával kellene szorosabb viszonyt kialakítani.

Hirdetés