Fotó forrása: Facebook/ DSU

Sürgős mentőakcióra vár a román sürgősségi orvosi ellátás: elmérgesedett Arafat és Rafila kakaskodása

A mentősök szakszervezete már sztrájkkal fenyeget, ha az egészségügyi miniszter nem veszi át a gyeplőt Arafattól.

Hirdetés

Az utóbbi napokban különösen elmérgesedett a román egészségügy két első számú embere, Alexandru Rafila miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár, katasztrófavédelmi igazgató közötti munkakapcsolat, az egyre mélyebb szintekre gyűrűző konfliktus tétje pedig nem kevesebb, mint a romániai sürgősségi orvosi ellátás jövője.

A koalíciós pártok eddig nem foglaltak egyértelmű állást egyik szakember mellett sem, a mentősök szakszervezete viszont sztrájkot helyezett kilátásba, amennyiben nem teljesül Rafila terve a mentőszolgálatok és a kórházi sürgősségi osztályok átvételéről. Azt akarja elérni, hogy az egészségügyi minisztérium feleljen ezek működéséért, a belügyminisztériumhoz tartozó Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) helyett, ami egyet jelent azzal, hogy Arafat – aki nélkül az integrált rendszer nem is létezne – elveszítené a kompetenciáját.

Az álláspontok nem közelednek

Rafila legalább április óta mondogatja, hogy a sürgősségi ellátást, orvosi tevékenységről lévén szó, integrálni kell az egészségügybe. A tárcavezető elismeri Arafat érdemeit az elmúlt 30 évben nagyon jól teljesítő SMURD kapcsán, mindössze azt kifogásolja, hogy az integrált rendszer egy személy kezében összpontosul.

Arafat sem maradt el a válasszal: szerinte ez egy mesterségesen generált probléma, ami arról szól, hogy félre akarják őt tenni a DSU éléről. Egyszerűbb lenne, ha kirúgnák, mint az, hogy egy jól működő rendszert szétverjenek.

Sok szakember fog távozni, ha ez bekövetkezik – állítja.

A mentősök szakszervezete tovább árnyalja a képet azzal, hogy nem látja sikertörténetnek a mentőszolgálatok működését. Nyílt levelükben kifejtik: kritikus helyzetben van a sürgősségi orvosi ellátás, és ha továbbra is két minisztérium koordinálja működését, akkor nemsokára romokban fog heverni. A DSU 2014 januárjától felelős a sürgősségi ellátásért, és mivel az orvosi mentőszolgálatok nem jelentettek prioritást, helyette a rohammentő-szolgálatot fejlesztették, 2015 óta folyamatosan csökken a színvonal, emlékeztetnek. A DSU minderre azzal válaszolt, hogy részletesen ismertette az évek során megvalósított fejlesztéseket és intézkedéseket.

Hirdetés

Mint ismeretes, az orvosi mentőszolgálat, a SMURD speciális rohammentő-szolgálat és a kórházak sürgősségi osztályainak összehangolt működését más országokban működő modellek alapján dolgozták ki annak idején Arafaték, egy integrált rendszer három alappilléreként.

A Romániában alkalmazott modell egyik sajátossága, hogy a tűzoltók is részt vesznek az elsősegélynyújtásban, például a sajnos igen gyakori közúti baleseteknél.

Az nem képezi vita tárgyát, hogy egységes koordinációra van szükség, már csak azt kell tisztázni, ki üljön a „vezérlőpultnál”.

Hirdetés