Mégis megszavazták a polgármesteri fizetések szép nagy növelését

Ismét sikerült a leghatékonyabb válságkezelő intézkedést meghozni.

Hirdetés

Kedden a képviselőház döntéshozó kamaraként szavazta meg a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és alelnökök, valamint az önkormányzati alkalmazottak béreinek emelését.

Méghozzá nem is kicsi az az emelés: a nagyobb megyei jogú városok polgármesterei bruttó 1650 lejjel keresnek majd többet, fizetésük ezzel elérheti a bruttó 17 250 lejt, a városok elöljárói 1300 lejjel kapnak többet, fizetésük így 13 800 lej lesz, a nagyközségek polgármesterei pedig a jelenlegi 10 500 lejhez képest bruttó 11 500 lejt keresnek majd.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) máris jelezte, hogy ismét alkotmánybírósághoz fordul. Egy ízben ugyanis a törvényhozók már megszavazták a saját és a helyi elöljárók fizetésének növelését, ám ekkor az USR alkotmánybírósághoz fordult, az alkotmánybíróság pedig jogosnak találta a kifogásokat.

Csakhogy az RMDSZ-es honatyák úgy gondolták, hogy ők így nem tudják megfelelően képviselni az erdélyi magyarok érdekeit, és még ugyanaznap újabb tervezetet nyújtottak be, amely szintén az ő fizetésüket is érintette volna. A közfelháborodást látva azonban ezt a részt (a törvényhozók fizetésének emelését) elengedték egy módosító javaslattal.

Hirdetés

A szavazást megelőző bizottsági ülés egyébként majdnem verekedésbe torkollt, miután a béremelést populista megfontolásokból hevesen ellenző AUR-vezér, George Simion látványosan összeszólalkozott egy PSD-s honatyával. A kezdeményezők szerint amúgy azért volt szükség a helyi önkormányzati alkalmazottak bérének növelésére, mert ott már három éve be voltak fagyasztva a bérek.

Halkan megjegyeznénk, hogy a szavazópolgárok bére is hagy némi kívánnivalót maga után…

Hirdetés