A felháborodás miatt mégsem adnának fizetésemelést a kormánytagoknak és a törvényhozóknak a kormánypártok

Ezért módosító indítványt nyújtottak eb a szenátusban elfogadott törvénytervezethez.

Hirdetés

Mégsem keres majd többet Klaus Iohannis államfő, a kormány tagjai, és a képviselők és szenátorok is be kell hogy érjék a jelenlegi fizetésükkel – legalábbis ezt célozza az a módosító javaslat, amelyet a két román kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) dolgozott ki a nemrég a szenátus által elfogadott tervezethez.

Az eredetileg a helyi választott tisztségviselők és a közalkalmazottak bérének emeléséről szólt volna, de egy RMDSZ-es javaslat nyomán belekerültek a kormánytagok és a törvényhozók is, ami óriási felháborodást váltott ki.

Ezt érzékelték a kormány illetékesei is, ezért most léptek.

A képviselőházban beterjesztett javaslat értelmében csak a helyi választott tisztségviselők, vagyis a polgármesterek, az alpolgármesterek, a megyei önkormányzatok elnökei és alelnökei, valamint a helyi önkormányzatok alkalmazottai kapnak majd nagyobb fizetést.

Ennek szintjét az alpolgármester vagy a megyei önkormányzat alelnökének fizetése alapján állapítják meg.

A nagyobb megyei jogú városok polgármesterei bruttó 1650 lejjel keresnek majd többet,

fizetésük ezzel elérheti a bruttó 17 250 lejt,

Hirdetés

a városok elöljárói 1300 lejjel kapnak többet, fizetésük így 13 800 lej lesz, a nagyközségek polgármesterei pedig a jelenlegi 10 500 lejhez képest bruttó 11 500 lejt keresnek majd.

A módosítást a képviselőház várhatóan biztosan megszavazza, mivel a szintén kormányon levő RMDSZ frakciója is jelezte, hogy már nem támogatja a miniszterek és a törvényhozók fizetésének emelését.

Az alsóház a döntő kamara az ügyben vagyis jó esély van rá, hogy a törvény a „megszelídített” formában lép majd hatályba.

Hirdetés