Mégis hogy kerülhet egy ócska kolozsvári ház félmillió euróba?

Ez a ház eladó, tessék, tessék!

Hirdetés

Kolozsváron egy kutyaólat is el lehet adni lakásként, csillagászati áron, meg is veszik. Rendszeresen felbukkannak a médiában, a Facebookon olyan esetek, amikor egy-egy szűk lyukat, harmadosztályú garzont, düledező kulipintyót fájdalmasan drágán kínálnak.

Itt a legújabb hirdetés: egy 1950-ben épült, láthatóan alaposan lelakott, rossz állapotban levő házat nem kevesebb, mint 549 ezer euróárt kínál az egyik ingatlanügynökség.

De mégis hogy lehet ennyire horrorisztikus ára egy ilyen háznak? Két oka is van: a száz négyzetméteres ház az egykori Tisztviselőtelepen, a mai Andrei Mureşanu villanegyedben áll, ez pedig a város egyik legmenőbb és legdrágább környéke, tele millió eurós palotákkal.

A másik pedig az, hogy a házhoz egy 971 négyzetméteres telek is tartozik. Aki ezt az ingatlant megveszi, nem a düledező házért adja ki a pénzt, hanem a telekért, amelyre, ha egy tömbház nem is, de egy kisebb társasház bőven elfér, azon pedig az ingatlanfejlesztő több százezer eurós hasznot is kereshet.

Összehasonlításképpen: egy másik hirdetés egy kétszer ekkora hasznos területű, új építésű, négy hálószobás luxusházat kínál ugyanabban a városrészben, „csak” 360 ezer euróért. Itt a telek mérete is jóval kisebb, 400 négyzetméteres.

Hirdetés