Kocsisor a bolgár-görög határon

Megint olyan hosszú a kocsisor a görög határon, hogy az unatkozó román turisták hóráztak egyet

Pénteken ugyan aránylag normalizálódott a helyzet, szombaton ismét kilométeres sorokban vártak a turisták.

Hirdetés

Ismét kilométeres kocsisorok állnak a görög határnál, a Kulata–Promachonas határátkelőnél, amely elvileg az egyetlen átkelőhely, ahol turistákat fogadnak Bulgária felől. Az autósorban sok román is várakozik, akik már alig várják, hogy nyaralhassanak.

A románok egy része úgy elunta magát a többórás várakozás során, hogy csapattak egy hórát az út szélén a társadalmi távolságtartásnak könnyes búcsút intve.

A görögök szerdán jelentették be, hogy a a külföldi turisták a fent említett egyetlen átkelőhelyen léphetnek be az országba, ugyanis csak itt van technikai felszerelés ahhoz, hogy az elektronikus nyilatkozatokat – amelynek tartalmaznia kell az ország nevét, ahonnan az illető érkezik, és azon országokét, ahol a közelmúltban megfordult – feldolgozzák.

Szerdán és csütörtökön is rettenetes sorok álltak emiatt a határnál, és bár péntekre viszonylag normalizálódott a helyzet, szombaton megint visszatért a káosz.

Hirdetés

Egy Görögországban élő román ráadásul a Digi24-nek elmondta: a román külügy félretájékoztatta a népet, a görögök ugyanis nem zárták le a többi határátkelőt a turisták előtt, csak azt mondták, hogy a Kulata–Promachonas vám a fő határátkelő. Makazánál például román turisták ezreit engedték be elseje óta koronateszt és nyilatkozat nélkül, csak erről kevesen tudnak. Az is igaz, hogy a makazai határátkelőt a görögök bármikor lezárhatják előzetes figyelmeztetés nélkül, ezért lenne fontos hogy a román külügy megfelelő tájékoztatást kérjen Görögországtól, ha már annyi pénzt elköltenek náluk a románjaink.

A kulatai átkelőnél belépő románok egyike azt mesélte, hogy nem nagyon kérik tőlük az online kitöltött nyilatkozatot, inkább véletlenszerűen választják ki azokat, akiktől mintát vesznek koronateszthez. A teszteredményekre a delikvenseknek legalább 24 órát kell várakozniuk az előre lefoglalt görögországi szálláson házi karanténban.

Hirdetés